Проектът за тунел под Шипка не е спиран, очаква се

...
Проектът за тунел под Шипка не е спиран, очаква се
Коментари Харесай

Караджов: Проектът за тунел под Шипка не е спиран, има оферта за 358 млн. лв.

Проектът за тунел под Шипка не е спиран, чака се определената компания реализатор да удостовери документално офертата си и да бъде подписан договорът. Това разгласи в Габрово министърът на районното развиване Гроздан Караджов по време на полемика за бъдещето на плана.
 
Офертата на изпълнителя е на стойност 358 милиона лв. - за техническо планиране и строителство, като се чака в утрешния ден да бъде доказана документално, разясни министър Караджов.
 
"Макар и неофициално, по телефона имаме удостоверение от фирмата-изпълнител, че удостоверява офертата си, тъй че този план се строи. Следващите осем месеца изпълнителят ще проектира и три години и половина градеж, както е по оферта ".
 
Така министърът отговори на опасенията, че тунелът ще бъде върнат за ново планиране и ще се забави с години, което беше разтълкувано като заледяване на плана.
 
Напротив, изясни той, тунелът през Балкана е една от трите огромни вложения, включени в Оперативната стратегия "Транспортна съгласуваност 2021-2027 година " и има подготвеност осъществяването му да стартира.
 
Според изискванията на програмата плановете би трябвало да бъдат съфинансирани от страната.
 
В бюджета за 2022 година е планувана сума за ново строителство, като в нея са включени три плана, както и сектори от Автомагистрала "Хемус " и скоростния път Видин - Ботевград, уточни министърът.
 
Той удостовери опцията, стартирана на срещата от някогашния вицепремиер и сегашен народен представител на ГЕРБ от Габрово Томислав Дончев още тази година страната да отпусне предплатено финансиране за плана, което след това да бъде обезщетено с европейските средства. Така реалистичният период за довеждане докрай на оборудването е 4 години.
 
Проектите за тунел под Шипка са от средата на 90-те години. Дължината на двулентовото оборудване под Балкана е 3 км. и 200 метра – най-дългият шосеен тунел у нас. В обсега на плана има още четири по-къси тунела.
 
Цялостното инфраструктурно решение включва и построяването на мостове и подлез.
 
Източник: БНР
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР