Проектът за инвестиционен разход за вторите осем изтребителя F-16, одобри

...
Проектът за инвестиционен разход за вторите осем изтребителя F-16, одобри
Коментари Харесай

Кабинетът реши: Купуваме още 8 изтребителя F-16

Проектът за капиталов разход за вторите осем изтребителя F-16, утвърди през днешния ден на съвещанието си Министерския съвет, оповестява „ 24 часа “.

Новите осем изтребителя ще костват общо 1, 296 милиарда $ без Данък добавена стойност и би трябвало да дойдат у нас през 2027 година Проектът за капиталов разход обаче първо би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, когато то се събере след изборите.

Закупуването на вторите осем изтребителя бе планувано още през 2019 година Така България ще има една цяла ескадрила от нови изтребители. В момента страната и разчита единствено на руските МиГ-29, само че ресурсът им изтича в средата на 2023 година Служебният министър на защитата Димитър Стоянов към този момент разгласи, че води договаряния с Полша за закупуването и ремонта на моторите им, само че все пак ще се наложи да се намерят и заместващи изтребители, които да се употребяват за защита на небето ни, до момента в който дойдат първите изтребители F-16 при започване на 2025 година България към този момент е поискала предложения за заместващи самолети от Съединени американски щати, Франция, Нидерландия, Швеция и Израел.

Досега отговор има от Франция и Швеция, изясни Стоянов.

Искането от Швеция е за изтребители „ Грипен “, а от Франция е за „ Мираж-2005 “.

„ Нашето ограничаване е, че желаеме летателни часове на лизинг “, уточни министърът.

Сумата за новите осем изтребителя е почти същата като тази по първия контракт, която е 1 милиарда и 256 млн. $, само че пакетът въоръжение е много по-голям и към този момент имаме право на разсрочено заплащане.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР