Проектът за електроцентралата Akkuyu е най-голямата инвестиция в Турция на

...
Проектът за електроцентралата Akkuyu е най-голямата инвестиция в Турция на
Коментари Харесай

Ще стане ли Турция ядрена държава?

Проектът за електроцентралата Akkuyu е най-голямата инвестиция в Турция на стойност 20 млрд $. Той ще обезпечи на страната 4800 мегавата електрическа енергия и ще отговори на всички модерни условия на международната нуклеарна общественост, планувани в стандартите за сигурност на Международната организация за атомна сила. На тази тематика е коментарът на Sacher al-Bik в уеб страницата на катарската телевизия Ал Джазира.
На 10 март във формат на видеоконференция, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският президент Владимир Путин започнаха построяването на третия енергиен блок на АЕЦ „ Аккую ".
Както означиха водачите на двете страни, тази централа - плод на руско-турски план - би трябвало да стартира работа още през 2023 година и е доказателство за тясно съдействие сред Анкара и Москва. Строителството е спонсорирано от съветската енергийна компания Росатом и ще бъде осъществено в 4 стадия.
Изграждането на атомната централа е част от визията на президента Ердоган за 2023 година Изпълнението й би трябвало да съвпадне със 100-годишнината от основаването на актуалната турска страна. Самият план е ориентиран към понижаване на зависимостта на страната от вноса на сила. Какво е смисъла на тази електроцентрала? Ще може ли Турция да се причисли към клуба на притежателите на нуклеарни оръжия с помощта на нея?
Станция Akkuyu е първата атомна електроцентрала в Турция. Намира се в Мерсин (Южна Турция). Първият бетон беше излят в основата за блока на АЕЦ на 3 април 2018 година
След като бъде приключена, станцията Akkuyu се чака да задоволи енергийните потребности на Истанбул и 10% от общите потребности на Турция. По строителството работят 10 хиляди души. Предвижда се да бъдат основани още 3500 работни места.
Проектът ще разреши на Турция да се причисли към дребен клуб от страни, произвеждащи нуклеарна сила за мирни цели.
Според президента Ердоган, четирите реактора на централата ще допринесат за обезпечаване на енергийната сигурност на страната и ще играят значима роля в региона на изменението на климата.
Що се отнася до съветския президент Путин, той акцентира най-високото равнище на стандарти за сигурност в турската атомна електроцентрала. Освен това, по негово мнение, новият план способства за появяването нацяло потомство турски специалисти в региона на нуклеарната енергетика, а 220 турски учени в този момент минават образование в съветски университети.
Възможности на Турция
" На нас ни е неразрешено, само че на тях им е разрешено. Не съм склонен с това " - сподели Ердоган, изказвайки се против натиска, на който е подложена неговата страна, защото не принадлежи към нуклеарните страни. Турският президент Ердоган произнесе тези думи по време на присъединяване си в икономическия конгрес в Централна Анадола (в Сивас) предходната година, задавайки въпроса за какво в Турция няма нуклеарна сила. Това не е единственият път, когато той се занимава с този въпрос.
Може ли Турция да стане притежател на нуклеарно оръжие? Бурхан ал-Дин Куроглу , професор по интернационалните връзки в университета Ибн Халдун в Турция, отговори на този въпрос: „ От техническа позиция няма да е мъчно да се реализира това, защото Турция има университети и профилирани софтуерни проучвателен центрове. ” Турският професор прибавя: „ Подобна стъпка изисква политическо решение и стратегическа позиция по въпроса в страната. "
„ Турция като суверенна страна има право да има нуклеарно оръжие и макар че никоя страна няма право да възрази или да се опълчи на това, държавното управление е изцяло наясно с последствията от сходна стъпка “ - споделя Куроглу в изявление за Aл Джазира.
Той прибавя: „ Има сили като Америка, Израел и Русия, които имат нуклеарни оръжия и те не желаят никоя друга страна да ги получи . Ако Турция е под напън поради някои стандартни оръжия, тогава какъв ще бъде натискът при желанието да получим нуклеарно? "
Според Куроглу, Турция няма планове и проект за основаване на нуклеарно оръжие, а по-скоро президентът Ердоган повдига въпроса в очакване на реакция по този въпрос от другите играчи. Посланието му беше следното: Турция е постоянна районна страна, способна да се отбрани.
 Турция с обвиняване: Гърция се трансформира в безвредна дестинация за терористи Турция с обвиняване: Гърция се трансформира в безвредна дестинация за терористи
Турското външно министерство упрекна Гърция, че укрива терористи след излъчването на изявление с Фетхулах Гюлен по гръцката телевизия. По-...
Ядрен клуб
Съединените щати и Русия разполагат с най-големите арсенали от нуклеарни оръжия и съгласно данни, оповестени от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира, Русия има 7000 нуклеарни бойни глави, а Съединени американски щати - 6800.
Останалите оръжия се разпределят сред другите страни от нуклеарния клуб: Франция има 300 нуклеарни бойни глави, Китай 270, Англия 215, Пакистан 140, Индия 130, Израел 80 и най-после Северна Корея, чийто нуклеарен боеприпас се прави оценка на 20 нуклеарни глави. В същото време Израел не признава съществуването на нуклеарно оръжие, до момента в който Северна Корея още не е получила цялостно самопризнание от страните от нуклеарния клуб.
Тези нуклеарни страни също не желаят Турция да получи нуклеарно оръжие, макар че съгласно Куроглу никой не може да откаже това на Анкара. Притежаването му обаче е едно, само че използването му, сходно на Америка, е напълно друго.
Според Куроглу сега качествата на Турция са незадоволителни за владеене на нуклеарно оръжие и ще са нужни години, с цел да се реши този проблем. Ако страната е изправена пред интернационален напън, тя може да се нуждае и от поддръжката на съседи като Пакистан.
 Турски бойци са стреляли на границата с Гърция край Марица Турски бойци са стреляли на границата с Гърция край Марица
Турски бойци са стреляли във въздуха при два случая по сухопътната граница на Марица с Гърция на 5 и 7 март, свидетелстват гръцки...
Експертът означи: „ Понастоящем Турция не има никакви нуклеарни оръжия и от 1980 година е ангажирана с контракта за неразпространението му. "
Списание Modern Diplomacy разгласява публикация, в която се отбелязва, че страни като Китай и Русия са подготвени да продават нуклеарни технологии. Международната общественост не съумя да попречи на Пакистан и Северна Корея да станат нуклеарни сили и от десетилетия следва двойни стандарти по отношение на Израел с неговия нуклеарен боеприпас.
Според публикация, оповестена на уеб страницата на Московския център „ Карнеги ”, Турция няма да може елементарно да сътвори лична нуклеарна бомба, а главната спънка по пътя й е Договорът за неразпространение на нуклеарното оръжие, както и други съглашения, подписани от страната в тази област.
Според създателя на публикацията Sacher al-Bik, Турция има опцията да стане невоенна нуклеарна мощ, най-малко на районно равнище, с помощта на развиването на гражданската нуклеарна промишленост и натрупването на интелектуален капацитет. Анкара ще може да предприеме първите самостоятелни стъпки към основаването на нуклеарни сили, само че в близко бъдеще няма да има личен нуклеарен боеприпас.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР