Проектът Сподели България е основа за развитието на т.нар. „слоу

...
Проектът Сподели България е основа за развитието на т.нар. „слоу
Коментари Харесай

12 винено-кулинарни дестинации популяризират регионите у нас

Проектът Сподели България е основа за развиването на така наречен „ слоу (бавен) туризъм “ у нас. Инициативата за основаване и разпространение на 12 винено-кулинарни дестинации се осъществя взаимно сред Министерството на туризма и Министерството на земеделието храните и горите.

Дестинациите обгръщат територията на цялата страна, както и повече от 50 общини и над 100 туристически обекти. Направленията са определяни по този начин, че по протежението на всяка дестинация да има най-малко една винарска маза, да се отличава с изразени обичаи в кулинарията и да разполага с развита туристическа инфраструктура.

Старта на работата по плана оповестиха министрите на туризма Николина Ангелкова и на земеделието храните и горите Румен Порожанов в София на 23 октомври 2017 година

Идеята на плана е да сплоти в подготвен туристически артикул присъщите винени питиета, типичната храна и атракциите във всеки регион.

Именно това е измежду главните хрумвания на придвижването „ слоу “ (slow). То поражда в средата на 80-те в Италия и главната му цел е да разпространява характерното локално произвеждане. Богатството от локални специалитети и питиета, присъщи за даден регион, допълнени с неповторими туристически забележителности са причина за развиването на този артикул.

Преди хиляди години на територията на днешните български земи стартира да се прави вино. Началото на лозарството и винарството слагат траките, които се считани за едни от най-хубавите винари. Виното и кулинарията са част от идентичността на българите, в тях се пази националната и районната идентичността, те са неизменима част от образа на страната. Туризмът е страст, а храната и виното надграждат и оформят цялостното прекарване на едно пътешестване.

Привличането на повече гости навътре в страната и разширение на крилата на сезона ще бъде подкрепено от плана Сподели България. Очаква се с популяризирането му да се увличат и пътуванията отвън дейните летни и зимни месеци. С него ще се обогатят главните туристически артикули, които България предлага и ще се увеличи качеството на услугите.

Очаква се и различен резултат от плана - той ще помогне за промотирането на земеделските и винопроизводители в района. Очаква се самодейността да окаже позитивно въздействие върху развиването на редица общини освен в туризма, само че и за цялостния стопански прогрес в районите и за подобряването на качеството на живот на локалните хора.

В помощ на винено-кулинарните дестинации ще е и запазената марка и лого Сподели България. При предпочитание от страна на локалната власт тя може да бъде предоставяна за направа на разнообразни рекламни материали.

В момента завършва втори стадий на плана, който планува - 6 кръгли маси, проведени на локално равнище, съобразени с обсега на дадена дестинация. Целта е по-голяма част от локалните управляващи и бизнеса да заявят своята позиция.

С помощта на сектора и районните общности ще се обогати и надгради концепцията за дестинациите, с цел да се сътвори повсеместен приключен артикул, който ще подкрепя туристическия и земеделския бизнес.

Плановете на Министерството на туризма и на Министерството на земеделието, храните и горите са окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат оповестени през есента тази година. След това те ще бъдат цифровизирани и качени на уеб страниците на двете ведомства.

Предвиждаме припознатите от сектора и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria. Проектът ще бъде включен в другите брошури, флаери и други рекламни материали, с които България се показва на туристически изложби у нас и в чужбина.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР