Проектът Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото наследство се реализира

...
Проектът Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото наследство се реализира
Коментари Харесай

Голямото завръщане на Христо Берберов

Проектът " Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото завещание " се осъществя във връзка 145 години от рождението на художника. Голямото завръщане на Христо Берберов е в Съюза на българските художници, изложбен център " Шипка " 6 (до 2 април). Юбилейната годишнина се отбелязва с двегодишно забавяне заради пандемията от КОВИД-19. В интервала 2018-2022 година, по концепция на Фондация " Цанко Лавренов ", в съдействие с Центъра " Българо-европейски културни разговори " в Нов български университет, беше събрана наличната документална и художествена информация за художника. В изложбата са показани определени творби от фамилната сбирка на наследниците му; произведения, постъпили в сбирките на Националната изложба и Софийската градска изложба като откупки, направени от Министерството на просвещението - маслени платна, рисунки и графики, а също и произведения от галериите и музеите във Варна, Карнобат, Сливен, Елена и Монтана, и от частни сбирки.

За първи път е показано творбата " Мечкари ", с което Христо Берберов още като студент в академия " Албертина " взе участие в Първата галерия на Дружеството за поддържане на изкуството в България през 1894 година Изложбата споделя за българо-италианската реципрочност посредством непокътнатото у нас художествено завещание на художника Луиджи Болонгаро - състудент от " Албертина ", другар на Христо Берберов и преподавател в Мъжките гимназии във Варна и Пловдив от последните години на ХIX век. За първи път се прави опит да се показа и част от религиозното творчество на художника, непознато до през днешния ден на експертите и на необятната аудитория у нас.

По мотив изложбата " Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото завещание " излиза двуезична монографична книга за художника от Издателството на Нов български университет и Фондация " Цанко Лавренов ". Тя е групова монография на доктор Анжела Данева (Център " Българо-европейски културни разговори " ), доктор Владимир Димитров (НБУ) и Елисавета Станчева (Фондация " Цанко Лавренов " ) с теоретичен съветник доцент доктор Ружа Маринска (Център " Българо-европейски културни разговори " ). Монографията е финансово подкрепена от НФ " Култура " по стратегия " Визуални изкуства ", Центъра " Българо-европейски културни разговори ", Фондация " Цанко Лавренов ", Нов български университет, Италианския културен институт в София и частни спомоществователи. Книгата излиза по случай 30-годишнината от основаването на Нов български университет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР