Проектът Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и

...
Проектът Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и
Коментари Харесай

Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич с вход свободен

Проектът „ Нова музикална сцена “ показва надарената цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан на 28 септември от 19.00 часа в Огледална зала „ Нели Божкова “. Млади реализатори, които към този момент имат забележителни триумфи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са главно произведения от френски и български композитори, а акцент в нея е 100-годишният празник на един от корифеите на българския музикален модернизъм Лазар Николов /1922 – 2005/.

Концертът е част от плана „ Нова музикална сцена “ на организация „ Елит проджектс мениджмънт “, който се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “ със съдействието на Община град Добрич.

Кратки биографични данни за изпълнителите.

Йоанна Русевазавършва НМУ „ Любомир Пипков ”, София в класа по цигулка на Благородна Танева, а през 2022 година получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и театрални изкуства във Виена. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич. Йоанна е отличена с награди на 16 състезанието, сред които Недялка Симеонова (2011), Добрин Петков (2008), „ Коциян “ в Чехия (2008), Млади виртуози, София (2013). Финалист е на интернационалния конкурс „ Давид Ойстрах ” 2013 в Москва. През 2017 е отличена на състезанието „ Андреа Постачини ”, а през 2018 на състезанието „ Щефани Хол ” получава и диплом от Виенското общество за струнни принадлежности. През 2019 тя е лауреат на специфична премия и премията на публиката на състезанието „ Шимон Голдберг ” в Майнц, Германия, както и специфична премия на състезанието „ Антон Рубинщайн ” в Дюселдорф, Германия. Била е солист на оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармониите в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 дебютира в Glaesender Saal в Музикферайн във Виена.

Гийом Венсанзапочва да учи пиано на 7-годишна възраст и изнася първите си концерти, когато е единствено на 10 година На 18 година приключва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано. От 2018 до 2020 година продължава образованието си в Музикалната шапка „ Кралица Елизабет ” в Брюксел в класа на Луи Лорти. От октомври 2020 година учи при Аведис Куюмджиян в Университета за музикални и театрални изкуства във Виена. Гийом е притежател на голям брой награди, измежду които изключително влиятелна е третата огромна премия от състезанието „ Маргарита Лонг – Жак Тибо ” в Париж. През 2014 година е разгласен за Instrumental Soloist Revelation във Victoires de la Musique - годишна френска гала по награждаване, на която премията се връчва от френското Министерство на културата за изключителни достижения в музикалната промишленост. Гийом Венсан свири като солист в редица влиятелни зали като Сантори хол в Токио, Барбикан хол в Лондон, Театър Шанз-Елизе, залите Pleyel и Gaveau в Париж, Двореца на изкуствата в Будапеща, Катарската опера в Доха, Симон Боливар Хол в Каракас и St Martins-in-the-Fields в Лондон. Бил е солист на Оркестъра на радио Франкфурт, Филхармония Будапеща, оркестров отбор Каназава - Япония, филхармоничен оркестър Канагава - Япония, Националния Оркестър на Бордо, Orchester Lamoureux - Париж, Orchester National du Capitole de Toulouse, Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър Симон Боливар и други Работи с изтъкнати диригенти като Марк Минковски, Туган Сохиев, Сейкио Ким, Файсал Каруи, Олари Елтс, Джошуа Дос Сантос, Ари Ван Бик и Джошуа Вайлерщайн. Гийом е чест посетител на доста фестивали във Франция като солов и камерен музикант - клавирните фестивали в Лил и Тулуза, Шопеновия фестивал в Париж, фестивала Pianos en Valois в Ангулем, Великденския фестивал и Музикален август в Довил, Международния фестивал на класическото пиано в Биариц, фестивалите Les Grands Crus Musicaux и “Духът на пианото ” в Бордо, Фестивалът в Рок д’Антерон. В допълнение към многочислените звукозаписи за Warner Records, Гийом Венсан записва два солови плана за лейбъла Naive - двоен диск с Прелюдиите на Рахманинов, публикуван през ноември 2012 година, и Black Liszt през декември 2019 година с малко известни творби на Ференц Лист. От 2019 година е почетен член на Центъра за театрални изкуства Le Volcan и непрекъснат актьор на Fondation Singer-Polignac в Париж.

Ето какво споделяЙоанна Русевапред Нина Локмаджиева:

“Двамата с Венсан свирим дружно от съвсем две години, макар компликациите към пандемията. Той живее в Париж и учеше като мен във Виена, неотдавна приключи, само че все пак продължаваме работата си дружно, като най-често имаме концерти във Виена. Венсан е пианист с извънредно богата биография и с доста мощно театрално наличие, извършва всичко с невероятна лекост, работата с него е необикновено наслаждение, изпълнена е с доста успокоение и всякога преоткривам доста неща в моето свирене за себе си, което е от основните цели на едно положително камерно партньорство в музиката. В този план ние искахме да създадем една композиция от френска и българска стратегия - от музикалните култури на страните, от които идваме. Мислехме да включим и няколко юбилейни момента, от които остана творбата на Лазар Николов, по-различно планирахме първоначално, само че човек би трябвало да може да трансформира проектите си. Започваме с Равел - Соната за пиано и цигулка - една от най-красивите произведения за камерна музика от ХХ век, която се съчетава със соловата пиеса от Равел, която аз ще извърша - Павана. Кройцеровата соната на Бетовен е голямо, доста тежко произведение и за реализатори, и за аудитория, избрахме го като предизвикателство, тъй като за всяка камерна двойка това е едно от най-мечтаните творби. Мислихме да осъществим творба от Сен-Санс, само че най-после включихме Виенявски с Фауст Фантазия по музика от операта на Гуно „ Фауст ”, тъй като взехме решение, че като въодушевление и като музика тя по-добре се свързва с Равел и с Лазар Николов, в сравнение с Сен-Санс. Българският композитор Лазар Николов е от значимите точки в тази стратегия. Той има доста особено място в моето сърце - главната биография за него е написана от майка ми проф. Ангелина Петрова. Но и като музика влияе и на двама ни с Венсан, ние доста обичаме по-късната, по-модерна музика от ХХ век и когато почнахме да репетираме неговата соната, си казахме, че Лазар Николов би трябвало да е доста по-познат и ще се опитаме да го създадем по-познат, тъй като музиката му е невероятна, извънредно новаторска и заслужава доста повече внимание от това, което получава до момента. За първи път ще осъществим пред публиката във Варна и Добрич тъкмо тази композиция от творби, само че се надяваме тя да се трансформира в наш репертоар. ”

ПРОГРАМА:

Лудвиг Ван Бетовен /1770- 1827/ - Соната за цигулка и пиано № 9, оп. 47 „ Кройцерова ”

Морис Равел /1875 – 1937/ - „ Павана за гибелта на инфантата ”

Хенрик Виенявски /1835- 1880/ - Фауст Фантазия

Морис Равел /1875 – 1937/ - Соната за цигулка и пиано № 2

Лазар Николов /1922 – 2005/ - Соната за цигулка и пиано

Заповядайте на 28 септември от 19.00 часа. Вход свободен
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР