Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. беше

...
Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. беше
Коментари Харесай

Държавата, бизнесът и синдикатите подкрепиха неединодушно бюджета на Асен Василев за 2023 г.

Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 година беше подсилен от всички организации, като се изключи КТ " Подкрепа ". Това сподели на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел в понеделник, след края на изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

На него представители на страната, работодателски и синдикални организации разискаха плановете за държавен бюджет, за бюджет на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. На съвещанието участва и министър председателят Николай Денков .

Проектът за бюджета на здравната каса беше подсилен от 6 организации, сподели министърът на финансите Асен Василев . Единствено от Българската комерсиално промишлена палата се въздържаха. Според Мария Габриел добра вест е, че страната ще поема разноските за инвитро процедурите.

Единодушна поддръжка не реализира и планът за бюджет за държавното публично обезпечаване. Той получи утвърждението на 5 организации, като Асоциацията на индустриалния капитал и КТ " Подкрепа " не го поддържаха.

Държавният бюджет е в показаните рамки - 3% недостиг, 1,8% растеж на стопанската система, 8,7% инфлация. Запазени и надградени са обществените заплащания и политиката по приходите на служебния кабинет, като са прецизирани финансови разноски, сподели Василев.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал сподели, че негативният избор по бюджета на държавното публично обезпечаване е, тъй като в него не се виждат промени. " Свидетели сме на ерозиране на пенсионната система, която способства укриването на осигурителни приходи и разрастването на сивия бранш ", сподели той.

От КТ " Подкрепа " споделиха, че не поддържат националния бюджет поради замразяването на минималната работна заплата на 780 лева Не са съгласни с изземването 100% от облагите на държавните предприятия, тъй като съгласно тях по този метод тези предприятия се декапитализират.

С новия бюджет се планува нарастване на пенсиите с 12%. Увеличават се и майчинските за втората година със 70 лв. и по този начин парите ще се изравнят с майчинските за първата година - 780 лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР