Проектът на Художествена галерия – Русе Теории и практики в

...
Проектът на Художествена галерия – Русе Теории и практики в
Коментари Харесай

Проект на галерията спечели финансиране от Министерство на културата

Проектът на Художествена изложба – Русе „ Теории и практики в изкуството и образованието “ получи поддръжка от Министерството на културата. Разработката на галерията се състезава в сесия на МК за действия по показване на движимото културно завещание в музеите и художествените галерии. Сред 60 утвърдени претенденти тя е класирана на 15-то място с 121,50 точки и цялостен размер на финансиране. В претекстовете комисията е оценила съчетанието на концепцията с положителната конструкция и аргументация в съпътстващата документи. Отделено е място на тематиката на плана, която „ попада настрана от обичайните галерийни акценти, с което институцията задава положително равнище и възпитава в отношение към актуалното изкуство в другите му форми на демонстрация, а планът е обвързван с действия за приобщаване на млада аудитория към образните изкуства “.

Проектът на Художествена изложба – Русе ще бъде осъществен в интервала февруари – юни 2024 година Едно от изложбените пространства ще бъде реновирано и оборудвано, с цел да бъде преобразено в детски учебен център с изложба. Оформлението и последващата културна стратегия целят привличането на деца и младежи, потапянето им в богатия свят и благоприятни условия на образните изкуства, и обезпечаване на опция за креативна себеизява. В рамките на плана ще се проведат серия от ателиета с теоретични и на практика занимания, като съидейници и сътрудници на галерията в това вълнуващо начинание са Сдружение с нестопанска цел „ Еквилибриум “, Български червен кръст – Русе, МГ „ Баба Тонка “, СУЕЕ „ Св. Константин-Кирил Философ “ и НУИ „ Проф. В. Стоянов “.

Другите събития се концентрират към отбелязването на Нощта на музеите и галериите на 18 май следващата година и са отдадени на африканския континент и просвета. За първи път в Русе ще бъде показана „ Фотоизложба: Артисти за деца от България до Африка “ с 250 фотографии. Те отразяват процеса на замесване на африкански и български актьори и деца в риск в креативен образования и основаване на театрални фестивали върху локални митове и приказки на брега на езерото Виктория в Кения и в с. Широка Лъка, България. Експозицията ще повдигне въпроси за документалната роля на фотографията през днешния ден, която предлага различен метод за наблюдаване, отразяване и схващане на обстановките, които образуват света на маргинализирани групи. Ще бъде разпространяван неповторимия български модел за използване на театрални изкуства за обществена смяна на програмата „ Артисти за деца “, продуцирана от Фондация „ ДЕН ГРИ “ и ръководена от Елена Панайотова. Към изложбата ще бъдат извършени Фотоателие „ Улична снимка “ за деца и младежи с водещи фотографи Атанас Кънев и Мария Ангелова и лекция „ Приложен спектакъл: Българския модел в Африка “ с водещ Елена Панайотова.

В пътешествието в Нощта на музеите ще бъдем още веднъж дружно с късометражните филми на Кинематограф, както и с музиката на Николай Иванов и другари в особено квалифицирания концерт и съпътстващ „ дръм съркъл “.

Интердисциплинарният план ще продължи политиката на институцията през последните години да образова, развива, притегля и приобщава нови публики.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР