Проектът на ГЕРБ за промени в Конституцията е готов, а

...
Проектът на ГЕРБ за промени в Конституцията е готов, а
Коментари Харесай

ГЕРБ са готови с проекта за ремонт на Конституция

Проектът на ГЕРБ за промени в Конституцията е подготвен, а ръководещата партия има подготвеност да го внесе, както и да събере нужните за поддръжката му 121 депутатски подписа до 2 септември, заяви за в. " 24 часа " правосъдният министър Данаил Кирилов. Обсъждането на плана би трябвало да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. " Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това значи, че най-ранният миг, в който може да се разиска, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари. ", изясни той. Кирилов посочи, че показаните през вчерашния ден от премиера Борисов оферти за ремонти в главния закон на страната са от към този момент направения план.

Предложенията за привикване на Велико национално заседание и нова Конституция са заложени в политическата стратегия на партия ГЕРБ още през 2017 година, разясниха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев в разнообразни свои тв изяви. „ Много от политиците „ яхват ” това, само че в това време никой не е посмял да го направи. Ние постоянно сме показвали, че нашият министър председател има храброст да направи това нещо. Ние не бягаме от избори, не бягаме от длъжностен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ ”, сподели вицепремиерът Захариева пред Нова телевизия.

Според нея, в случай че се пристъпи към промени ще стане допустимо понижаване на мандата на тримата огромни в правосъдната власт и разделянето на Висшия правосъден съвет на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.

„ Ще внесем и няма да се бавим. Нека никой не взема решение, че се опитваме да тупаме топката. Това е неуместно ”, разяснява още Захариева.

ГЕРБ стартира да приготвя тези промени още преди 5 години, съобщи пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев. " Дори в програмата, с която се явихме на последните избори, са заложени тези промени. Нямаме потребност да печелим време. За нас е най-изгодно да си подадем оставката, само че по този начин нищо няма да се промени ", добави той. " Нужда от рестарт има. Факт е, че демокрацията е в рецесия. Една огромна част от българите не познават държавната уредба и нямат доверие в институциите, сподели още той и акцентира, че изрично, в този момент е моментът за тоди рестарт и то, през привикване на Велико национално заседание и промени в Конституцията.

На собствен ред, специалистът по конституционно право Георги Близнашки оцени вчерашното изказване на Борисов като доста мощен политически ход, с който е принудил всички, които повдигна тематиката по време на митингите за Велико национално заседание и нова Конституция, " да се дефинират кой защо се бори. " Той смята, че в хода на конституционни промени би трябвало да се обърне взор и към президентската институция.

" Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се разиска и въпросът за променяне на метода на избиране на президента на Република България ”, сподели проф. Близнашки. И добави: „ Мисля, че би трябвало да се премине към избирането към Народното събрание, тъй като директният избор даде опция да се появят инцидентни хора на върха на държавната политика. Хора, които нямат нищо общо с демокрацията в България, които дават скъпи препоръки за разделянето на управляващите без да схващат от това ”.

На България не ѝ би трябвало нова Конституция, а съответни неща да се трансформират в актуалната, още веднъж повтори тезата си от през вчерашния ден съпредседателят на Демократична България " Христо Иванов. " Протестът желае оставка и отговорност на основния прокурор. Борисов продължава да охранява гневното куче на Пеевски - Гешев. Цялата игра е печелена на време и замяна “, разяснява той пред bTV тази заран. Предлага се нещо, което не изисква Велико Народно заседание, което не изисква нова Конституция, за следващ път уточни Иванов и обърна внимание, че " продължава да няма директна процедура за освобождение на основния прокурор. "

По-късно, той даде и конференция дружно с другия ръководител на " Демократична България ", ген. Атанас Атанасов, на която и двамата обявиха позицията си, че привикване на Велико национално заседание не е належащо, " най-хубавият излаз за България в актуалната политическа рецесия е незабавната оставка на държавното управление и предварителни избори. "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР