Проектът има за цел да запази не само автентичния вид

...
Проектът има за цел да запази не само автентичния вид
Коментари Харесай

Започна реконструкцията на жп гара Подуяне

" Проектът има за цел да резервира освен достоверния тип на гарата, само че и да го подчертае. Това е огромно предизвикателство към изпълнителя, който пое ангажимент реконструкцията да завърши в планувания период от 15 месеца ", сподели транспортният министър Росен Желязков (вляво)

© Министерство на превоза Столичната гара Подуяне да стане част от културно-историческо завещание на България. Такива са очакванията на министъра на превоза Росен Желязков, оповестени при започването на ремонтните действия по постройката.

" Очаквам Национална компания " Железопътна инфраструктура " да направи нужното жп гара Подуяне да стане част от културно-историческо завещание на България след обновяването й ", съобщи той. " Проектът има за цел да резервира освен достоверния тип на гарата, само че и да го подчертае. Това е огромно предизвикателство към изпълнителя, който пое ангажимент реконструкцията да завърши в планувания период от 15 месеца ", добави Желязков.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Реконструкцията на гара Подуяне се прави през Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) към Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година Ремонтът ще коства 2.9 млн. лева без Данък добавена стойност, като реализатор на плана е " Инфраструктурно строителство " АД, което е периферно обвързвано с " Химимпорт ", а за подизпълнител е посочена " Главболгарстрой ".

Автентичната гара

" Гражданското общество към този момент е извънредно взискателно при осъществяването на всички инфраструктурни обекти, тогава, когато е зает публичен запас ", сподели Желязков.

Жп гара Подуяне е открита през 1930 година, като е една от първите дружно със Сточна гара. До този миг не е юридически главен ремонт. Тя е част от жп линията София-Пловдив. За 2017 година броят на идващите и заминаващи пасажери по това направление е 1.4 млн.

" Обхватът на плана включва цялостно възобновяване на приемното здание, нови енергоефективни съоръжения – електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и планиране и осъществяване на градивно подсилване и саниране на детайли на постройката ", изясняват от Министерство на превоза.

И още гари

По Оперативна стратегия " Транспорт " има три плана за 6 гари, за към 20 млн. лева, като останалите гари за поправяне са част от плановете за рационализация на жп линиите по направлението София - Бургас.

Реконструкцията на Подуяне е част от плана " Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичене, по три обособени позиции ". За Казичане тече обжалване на процедурата, само че работата по жп гара Искър ще стартира скоро.

Росен Желязков осведоми, че следва да стартират ремонтни действия и на гарите Карнобат и Нова Загора. Изграждането на напълно нови две гари ще има в Обеля, където тя ще има връзка с метрото, и в Костенец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР