Проектът е разработен в съответствие с провежданите политики на Община

...
Проектът е разработен в съответствие с провежданите политики на Община
Коментари Харесай

Стартира проект „Културно разнообразие в Хасково“

Проектът е създаден в сходство с провежданите политики на Община Хасково за възстановяване на изискванията и качеството на показване на богатото културно завещание на територията на общината.

Проект „ Културно многообразие в Хасково “ се реализира с финансовата поддръжка на Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ на ФМ на ЕИП 2014-2021 година Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 469 184, 41 лева, като интервалът на осъществяване е 22 месеца – до 30.04.2024 година

Проектът се осъществя от Община Хасково в партньорство с Художествена изложба „ Атанас Шаренков “ – Хасково, НЧ „ Отец Паисий – 1925 “, с. Войводово и колегата от Исландия – North Consulting Ehf. 

Основната цел на плана е да подтиква изобретателната обществена смяна и използването на предприемачески метод в ръководството и достъпа до културно завещание на територията на Община Хасково. За постигането на тази цел е планувано осъществяването на следните съществени действия:

             Ревитализиране на пространства в ХГ „ Атанас Шаренков “ – Хасково и НЧ „ Отец Паисий – 1925 “, с. Войводово, община Хасково

В рамките на активността ще се ревитализират пространства, предопределени за показване на постижения на локалното културно завещание в ХГ „ Атанас Шаренков “ и НЧ „ Отец Паисий – 1925 “, с. Войводово. В пространствата ще бъдат изпълнени ограничения за качествено изменение на вътрешния интериор, възобновяване на оборудването, предопределено за показване и разпространение на културни полезности и визити на аудитория. Тези действия ще придадат нов живот, сила и атрактивност на пространствата. Предвижда се и адаптиране на пространствата и пространствата посредством СМР, закупуване на обзавеждане и доставка на ДМА.

             Организиране на нови изложения и показване на културното завещание

В хода на осъществяване на активността е планувано показване на локалното културно завещание пред аудитория. Посредством новите системи за окачване на картини и новоизграденото живописно хранилище, ХГ „ Атанас Шаренков “ ще провежда две изложения. Предвидено е да бъде направена и приспособена към уеб страницата 360 градусова разходка из галерията.

В НЧ „ Отец Паисий – 1925 “ ще бъде реновирана библиотеката, ще бъде построена нова музейна колекция, на която ще се показват носии и предмети от бита на трите етноса, представящи локалното население – българи, турци и роми. Дейността планува и образуване на „ Празник на плодородието “ /Боллук панаир/ в читалището, който съставлява празник на трите етноса в село Войводово – българи, турци и роми.

В рамите на активността ще бъдат назначени по един нов чиновници в художествената изложба и в читалището, които ще подкрепят организирането на събитията и подреждането на изложбите. 

             Разработване на Предприемачески проект

В рамките плана е планувано да се създаде Предприемачески проект за развиването на художествената изложба в Хасково и националното читалище в с. Войводово. Целта е благодарение на Предприемаческия проект да се основат предпоставки и благоприятни условия за потребление на нови технологии и новаторски способи при основаването на културни артикули и услуги, както и да се приложи бизнес модел в ръководството на двата културни института за привличане, задържане и задълбочаване на връзките с публиката и ангажиране на нови публики.

Останалите действия по плана плануват: създаване и повишение на институционалния потенциал на чиновниците на сътрудниците, които имат директно отношение и функционалности, свързани с запазване и разпространяване на културно-историческото завещание на територията на община Хасково, както и трансфер на положителни практики с колегата от Исландия в региона на представянето на културно завещание и културно наличие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР