Проектът „На конци. 1968. Една действителна история“ е графична новела

...
Проектът „На конци. 1968. Една действителна история“ е графична новела
Коментари Харесай

Представят в Бургас графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история”

Проектът „На конци. 1968. Една действителна история“ е графична новела на Веселин Праматаров, разказваща историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 срещу Варшавския контракт в Чехословакия.

Премиерата на графичната новела и публично разкриване на изложбата с илюстрации от книгата в Бургас ще се състои в изложба „ Георги Баев ” на 2 юни /четвъртък/ от 18.00 часа.

Проявата се провежда с партньорството на Чешки център – София, Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София и Община Бургас.

На събитието ще участват създателят на графичната новела – художникът Веселин Праматаров и господин Александър Димитров – историк, воин от комикса и директен участник в протестните събития в София от 1968 година

„ На конци. 1968. Една действителна история “ ни среща с политическата обстановка в България и Чехословакия в края на 60-те години, демонстрира ни действителни лица и събития – Пражката пролет, Младежкият фестивал в София, слага героите в съответна среда. За създателя, а и за българския комикс като цялостен, това е първата политически ангажирана графична новела. При подготовката й Веселин Праматаров се среща с редица издания и публикации, описващи динамичния интервал през 68-а, прави и няколко диалога с Александър Димитров, единствения останал жив от тримата протестиращи. Тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев – написват и популяризират позиви против присъединяване на българската войска. След оперативна разработка на държавна сигурност под кодово име “марионетките ” тримата са изключени от Университета, задържани и наказани. Тази книга разказва по какъв начин в изискванията на тоталитарното общество въпреки всичко оцелява гражданското възприятие за правдивост. Тримата получиха самопризнание от Чехия и Словакия през 2018 година, само че към момента липсва такова от българската страна.

Експозицията ще може да се прегледа до 19 юни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР