Проекта на плана за интегрирано развитие на Община Русе беше

...
Проекта на плана за интегрирано развитие на Община Русе беше
Коментари Харесай

Над 1000 русенци споделиха визията си за Русе

Проекта на проекта за интегрирано развиване на Община Русе беше показан и разискван с жители

Над 1000 анкети и повече от 80 планови фиша са попълнили русенските жители и организации по отношение на създаването на "Плана за интегрирано развиване на Община Русе ". Това стана ясно от миналото през вчерашния ден публично разискване на плана на стратегическия документ, оповестяват от пресцентъра на Община Русе.

Зам.- кметът Златомира Стефанова, шефът на дирекция „ Международно съдействие и планове “ Ивайло Кадишев и специалистите от отдел „ Европейско развиване “, взели участие в съставянето, обясниха смисъла на документа и изслушаха предложенията на жителите в залата.

ПИРО обрисува визията за развиването на Общината в идващите 7 години и нужния запас за реализирането ѝ. Документът е обвързван с всеки от главните стратегически документи в областта на туризма, екологията, стопанската система и нововъведенията, образованието, опазването на здравето, обществените услуги и градската подвижност.

В процеса на създаването му интензивно бе включено локалното население, като бяха публикувани и попълнени повече близо 1100 анкети от жителите, бизнеса и научната общественост. По-късно русенци имаха опция да попълнят и планови фишове с съответни хрумвания, а в последния стадий от информационната тактика бяха проведени и фокус групи в разнообразни тематични области.

На база стратегическата рамка, заложена от страната, и гласа на жителите бяха обрисувани съответни ограничения, измежду които:

- повишение на енергийната успеваемост на сградния фонд;

- реорганизация на основни улици за влизане в града;

- закупуване на електрически транспортни средства или такива на различно гориво за потребностите на публичния транспорт;

- създаване на Младежки център;

- реорганизация на Доходното здание и ремонт на постройката на Художествената галерия;

- действие на мобилни центрове за разделно събиране на боклуци от домакинствата;

- залесявания в градските и извънградски части;

- създаване на музей на р. Дунав и доста други.

С подадено предложение, показано и в залата от вносителя, се предложи построяването състезателен комплекс навън и спортна пукотевица на закрито в кв. Дружба. Други жители подчертаха нуждата от налична среда за хора с увреждания и майки с колички в града.

Индикативният бюджет за реализирането на ограниченията е 830 млн. лева, които включват финансиране от европейски стратегии, страната и общинския бюджет.

Очаква финалният вид на документа да бъде гласуван от общинските съветници на постоянното им съвещание през юли.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР