Проект за арт инсталация в езерото на ж.к. Дружба“, който

...
Проект за арт инсталация в езерото на ж.к. Дружба“, който
Коментари Харесай

Панелки в езерото: Проект, одобрен от Столична община, ядоса жители на ж.к. Дружба

Проект за арт апаратура в езерото на ж.к. „ Дружба “, който съставлява смален модел на два емблематични панелни блока, провокира остри реакции от жителите на квартала към Столична община и към създателя Мина Минов.

Проектът „ Блок в езерото “, чието осъществяване ще коства 16 хиляди лв., е спечелил в нова стратегия на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Навън “ – Направление 2 „ Открито “ – за поддръжка на артистични намеси в градска среда. Планира се инсталацията да се сложи в средата на езерото и да служи като къщурка за птици, в това число за патиците, които го населяват.

Авторът дефинира плана като „ другарски и доброжелателен комизъм и задявка “, само че множеството поданици на „ Дружба “ са срещу слагането на  „ соц-паметник “ в езерото. Оказва се, че и кметът на регион „ Искър “ Ивайло Цеков има запаси към „ Блок в езерото “, който е утвърден от креативна комисия към Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Инсталацията ще е минимодел на двойката блокове 67 и 68, които са свързани между тях и оформят буквата „ Н “. Макетът ще е с тегло 350 кг, ще се издига на 3,4 метра над водата и ще е с повърхност 4,6 на 6 метра. Планът е да е подготвен до май 2023 година, а работата да стартира този май.

" Двойната функционалност на обекта - по едно и също време модел имитация и в това време къщурка за птиците от езерото, считам, че разрешава на посетителите на парка да съзерцават със самоирония, да видят себе си, своя живот, своя парцел като отражение във водата на езерото ", заявява изпълнителят Мина Минов в писмената си аргументация.

Мотивите на художника сигурно не са показани по най-убедителния метод. Той признава, че е съставил плана за една седмица и заради това не е имал опция да изследва повече информация за постройката, която желае да трансформира в минимакет.

Той желае полудивите патици да получат „ странната опция да заживеят краткотрайно в тази забележителна модернистична архитектура “. Един от участниците в публичното разискване обаче го отвърна с изказване, че „ патиците надали ще предпочетат металния монумент за размножаване “, който през лятото ще се нагрява до доста високи температури.

Минов споделя още, че арт инсталацията ще съставлява разглобяема железна структура, покрита с водоустойчиви панели. Тя ще е върху понтон, закотвен в езерото. В основата ще има дупки – входове към вътрешността, която ще е застлана със сено и завършена по този начин, че да се употребява от птиците.

„ Хората, отиващи да прекарат време в парка, нормално го търсят като място, което би ги откъснало от урбанизираното им всекидневие. И тук идва една може би зла подигравка, при която се получава по този начин, че в езерото се е появил нов блок... Обичам изкуство, което ме слага в непредвидена обстановка, изненадва, предизвика, и се пробвам да върша и аз самият такива неща. Нямам ясно построена концепция какво би трябвало да бъде актуалното обществено изкуство “, гласи още обосновката на създателя.

Минов е приключил изобразително изкуство в Института „ Франк Мор “ в нидерландския град Грьонинген, за малко е учил в „ Хънтър Колидж “ в Ню Йорк, има тапия по статуя от Националната художествена академия в София. Правил е изложения в българската столица, в Ню Йорк, в Нидерландия и Германия, написа в формалния му уебсайт. Печелил е и няколко влиятелни награди.

Идеята му за езерото в „ Дружба “ обаче среща редица рецензии. Една от тях е, че „ на никое място в Европа към този момент няма залитания по соц-естетиката “, които биха оправдали този план.

Други жители акцентират, че свързват езерото с хубостта на водата и природата. „ Паркът е едно от най-красивите места в региона, а не панелените блокове “.

„ Аз не съм обществен или екологичен деятел,когато става въпрос за работата ми като художник “, написа Мина Минов в коментар във Фейсбук. „ Въпреки че това са дела, по които постоянно има потребност да се работи, това не съм аз и не мога да се преструвам на нещо, което не съм. Искрено се удивлявам от формата на определената за модел постройка, само че очевидно този интервал от историята на архитектурата си остава табу за доста хора “.

Друга от рецензиите против създателя е, че „ общността е сложена в пасивна роля – да слуша специалиста, гения, актьора, и да си прави някакви изводи “.

„ Мина е с ясното схващане, че птиците по-скоро няма да живеят там. А за какво в действителност не се погрижим с цел да живеят там? Няма да е задоволително модерно изкуство ли? Вместо да иронизираме хората, а и себе си не знам от коя висота, би трявбало да се учим да одобряваме, трансформираме, облагородяваме, грижим за това което имаме “, гласи един от мненията във Фейсбук.

Други поддържат Минов и считат, че задачата на плана е точно да бъде „ подигравателен “. Някои пишат, че харесват „ добре изложената позиция “ на създателя за модерно изкуство в градска среда.

„ Вместо да съучастваме в плана на Мина и да разясняваме какво той към този момент демонстрира и по какъв начин работи, отново съжаления, отново ретрооценки “, разяснява консуматор в обществената мрежа.

Кметът на регион „ Искър “ Ивайло Цеков и общинската съветничка Лорита Радева дадоха обещание да срещнат управлението на Столична община и Столичния общински съвет с мненията на хората, преди да стане късно и планът да получи " зелена светлина ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР