Проект предвижда създаване на нов извънреден орган, който ще работи

...
Проект предвижда създаване на нов извънреден орган, който ще работи
Коментари Харесай

Проектозакон ще прави нов орган за национална сигурност, оглавен от Асен Василев

Проект планува основаване на нов ексклузивен орган, който ще работи за опазването на националната сигурност. Междуведомственият съвет ще се занимава с рисковете за икономическата и финансовата система. Той ще бъде управляван от вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде съсдаден посредством специфичен закон - за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, заяви БНР.

Проектът е бил обсъждан на финансовите експертни препоръки при Василев.

В състава на Междуведомствения съвет ще влизат заместник-министрите на правораздаването, външните и вътрешните работи, на стопанската система и промишлеността, зам.-директорите на Национална агенция за приходите и ДАНС. Той ще бъде съвещателен орган към Министерския съвет.

Предвижда се и основаване на национални описи - на лицата и обвързваните с такива, за които има събрани данни, че употребяват с незаконни цели високотехнологични артикули, правят злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана активност на капиталови медиатори, или се пробват да трансферират посредством български банки средства с непостоянен генезис, както и злоупотреби със средства на Европейски Съюз.

Включването в един от двата национални листата ще е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Замразяването на активи, активност и прекъсването на осъществяването на контракти ще може да става без постановена присъда.

Ако основател или ръководител на политическа партия и коалиция бъде включен в подобен лист, тя няма да получава държавна дотация.

Предоставянето на информация на новия орган няма да може да бъде отказано от съображения за банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка.

Засега проектозаконът няма утвърждение на съдружните сътрудници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР