Проект на Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и

...
Проект на Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

Борисов отказва да е в нелегалност още 9 месеца: След 8-ми март или споразумение, или избори!

Проект на Споразумение за взаимно ръководство сред коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „ Продължаваме промяната-Демократична България “ до края на мандата на 49-ото Народно заседание, предлага през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на своите сътрудници от некоалициата.

 

Документът ще бъде показан първо пред разширеното управление на партията.

 

В 12 часа Борисов привиква в НДК Национално заседание, на което ще участват членовете на изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, регионални координатори, кметове на общини и региони, определени от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията. 

По време на Националното заседание ГЕРБ ще отговори на всички обществени въпроси и условия, сложени през последните дни и часове от водачите на ПП-ДБ.

 

След съвещанието на ГЕРБ документът ще бъде изпратен публично в централата на ПП-ДБ, чиито водачи ще имат опция да го преглеждат до 8 март, когато ще бъдат поканени на диалози по наличието му.

Ако двете страни не се схванат, ще последват предварителни избори, разгласи Борисов.

 

ИСКАМЕ СПРАЗУМЕНИЕ, А НЕ СГЛОБКИ

 

 „ На 5 март разгласявам съглашението в 12 часа първо на партията, тъй като това не са хора, които могат да гласоподават, без да мислят. Разясняваме за какво желаеме съдружно съглашение, а не сглобки. Трябва да съм наясно желаят или не желаят сходна сглобка и да бъдем в конспиративност още 9 месеца. Това не е съществено държавническо и не е почтено “, съобщи в края на предходната седмица водачът на ГЕРБ.  И даде обещание " нашият документ да е идеален и прецизен и тогава ще го предоставим на сътрудниците за разискване ".

 

БРОЯТ НА МИНИСТРИТЕ - НА ПРОПОРЦИОНАЛЕН ПРИНЦИП

 

ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде симетричен на парламентарното посланичество с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги предлагат.

 

В момента ГЕРБ има 69 депутати, а ПП-ДБ - 64.

 

От ГЕРБ държат на подписването на съдружно съглашение и няма да правят отстъпка от това изискване, с цел да продължи работата на държавното управление, разясни позицията на партията зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Деница Сачева.

" Ние желаеме ясно съдружно съглашение до края на мандата, с цел да е ясно към какво се сплотяваме, какви са цели ни, тези на Политическа партия и по какви стъпки да вървим ", сподели тя.

" Корупцията и правосъдната промяна не престават да са съществени тематики, само че това не значи, че всички останали браншове в България би трябвало а не престават да тънат  в безвремие ", безапелационна бе Сачева. 

По думите ѝ " по тази причина ГЕРБ няма да отстъпи от това да води диалози и договаряния за съдружно съглашение ".

 

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ НЕ ПРИЕМА ПРОПОРЦИОНАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИТЕ КРЕСЛА


Отначало съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява, че поставените от Борисов периоди са опит за бойкот на евентуалните договаряния за държавно управление. 

 

Премиерът Николай Денков пък дефинира като недопустимо предлагането на ГЕРБ за сключване на съдружно съглашение, което да докара до делене на министерствата съгласно електоралната тежест на подкрепящите партии.

 

Отговорът на Борисов бе: " Ние сме ГЕРБ и работим с съдружни съглашения. Ще проявим самообладание и ще извървим пътя ”.

 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков отговори, че  " няма да има коалиция, до момента в който не забележим, че промените са се случили " и посочи, че  първо би трябвало да се довършат вторите 9 месеца от ротационното ръководство и тогава да има съдружно споразумуние.

" Ако забележим, че ГЕРБ са подготвени да свършат тази работа, ида забележим, че тези регулатори работят, че имаме правосъдна система и служби, които работят и са реформирани, тогава след 9 месеца може да приказваме за съдружно съглашение ", сподели Петков.

 

Борисов обаче остана неотстъпчив: След 8 март или съглашение, или избори! На 8 март Денков и Габриел ще са привършили оценките и ще беседваме за целия мандат, по всички тематики. Ще има време договарящата група да постави бележки ина 8 март, в случай че сме се разбрали, отиваме напред, в случай че не сме - гласуваме оставката на кабинета и избори ”.

 

В петък от лагера на ПП-ДБ пристигнаха ясни сигнали, че за тях вече няма червени линии и са подготвени да подпишат документ за общо ръководство, без значение по какъв начин ще се назовава - меморандум или съдружно съглашение. 


Припомняме, че през последните месеци се появиха различия сред сътрудниците в ръководството.

Първо ПП-ДБ предложиха меморандум за промени и сложиха ултиматум - регулатори или предварителни избори.

След това ГЕРБ излязоха със свои условия: сключване на съдружно съглашение или избори.

В началото на предходната седмица от ГЕРБ оповестиха, че до 10 дни ще създадат предложение на ПП-ДБ, което по техни думи ще включва еднообразно носене на отговорност и нов обзор на министрите.

ПП-ДБ желаеха договарянията да стартират през почивните дни, само че в четвъртък Борисов сподели, че това няма да бъде допустимо.

И през днешния ден, на 5 март съдружното съглашение ще бъде обществено показано. " Аз постоянно съм бил общественик в България и постоянно, когато управлявахме, страната вървеше нагоре. В коалиционното съглашение няма замяна на цели, акцентира Борисов.

И призова  " Господин Петков да се замисли по какъв начин ще наподобява едно бъдещо държавно управление и по какъв начин ще отговаряме на въпросите в парламентарната зала ".


Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски поддържа Борисов.  От Движение за права и свободи обявиха, че ще изчакат двете обединения да се схванат и тогава ще решат какво ще поддържат и какво не.

„ Тогава ще разберем дали Политическа партия са разбрали къде са, или са дечица в детска градина. Ако са съществени хора, няма да хвърлят страната в рецесия - ще създадат очевидна коалиция. За Движение за права и свободи е значимо да има държавно управление. Всичко друго са бъдещи договаряния ”, съобщи ръководителят на партията Делян Пеевски.

 

ОСНОВНОТО ПРОТИВОРЕЧИЕ - РЕГУЛАТОРИТЕ И СЛУЖБИТЕ

 

Премиерът Николай Денков разяснява, че групировката не желае предварителни избори, само че няма да се отклони от своите цели.

Основното несъгласие сред двете обединения към този момент наподобява е съставът на регулаторите. Според ГЕРБ и Движение за права и свободи договарянията би трябвало да са за държавно управление, а регулаторите да дойдат след това. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков дефинира като най-съществен аспект от техния документ - меморандума, частта, засягаща регулаторите. За ПП-ДБ това значи равно систематизиране на постовете сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. ГЕРБ и Движение за права и свободи остро разкритикуваха този механизъм.

Меморандумът на ПП-ДБ включва неотложно избиране на членовете на Комисия за защита на конкуренцията. Борисов се съгласи. Той предлага ПП-ДБ да стартира с попълването на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и на регулаторите, за чийто състав се изискват гласовете на 121 депутати, а по-късно да се премине към попълването на тези, за които трябват минимум 160 гласа. Взети дружно, двете обединения нямат толкоз, което значи да се търси поддръжката на Движение за права и свободи.

 

Другият главен приоритет на ПП-ДБ е промяната на службите. Проектът планува до 1 юни 2024 година да се трансформират законите за активността на ДАНС и ДАТО, а по-късно да се пристъпи към промени и в състава им.

Тази концепция беше отхвърлена от Борисов, който сподели, че службите работят добре и няма потребност да се търси смяна в тях.

 

" Не е европейска процедура да се поставят регулатори в съдружно предложение, разясни Димитър Ганев от " Тренд ". 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР