Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на
Коментари Харесай

Строителството слабо се свива в края на миналата година

Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и в частност на еврозоната се увеличи в края на 2023 година за пръв път от септември насам, до момента в който строителството в България се сви за четвърти следващ месец, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се увеличи през декември с 1,3% по отношение на ноември, когато се сви с 0,5%, до момента в който в еврозоната продукцията в строителството набъбна с 0,8% след намаляване с 0,4% през единадесетия месец на отминалата година.

Най-силен растеж през декември означи строителството в Румъния (скок с 10,3%), следвана от Полша (с 8,5%) и Унгария (с 5%), до момента в който максимален спад на продукцията в строителството беше регистриран в Словакия (понижение с 10%), Германия (с 3,4%) и Австрия (с 1,9%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз набъбна през декември 2023 година с 2,4% след спад с 1,9% през ноември, до момента в който в границите на еврозоната строителството набъбна с 1,9%, заличавайки подобен спад месец по-рано.

Най-силен растеж на годишна база в строителството през декември беше регистриран в Румъния (скок с 30,7%), Полша (с 18,9%) и Белгия (с 10,7%), до момента в който най-солиден строителен спад означи Словакия (понижение с 10,4%), Австрия (с 8,7%) и Швеция (с 6,1%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България през декември 2023 година се намали с 0,5% по отношение на ноември, когато се сви с 1,3%. Това съставлява понижаване на строителството за четвърти следващ месец (от септември 2023 година насам). Само три други страни-членки на Европейски Съюз регистрираха по-голямо стесняване в строителството през последния месец на предходната година.

Продукцията в българското строителство на годишна база се намали през декември 2023 година с 3,5% след спад с 3,1% през ноември,  отбелязвайки понижение за седми следващ месец.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР