Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на
Коментари Харесай

Строителството в България нараства на фона на спад за ЕС

Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и в частност на еврозоната спадна внезапно през август, заличавайки растежа през предходния месец, до момента в който строителството в България се увеличи едва за втори следващ месец, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се намали през август с 0,7% по отношение на юли, когато набъбна с 0,8%, до момента в който в еврозоната продукцията в строителството се сви с 1,1% след покачване с 1,0% през седмия месец на 2023 година

Най-силен спад през август означи строителството в Белгия и Унгария (понижение с по 5%), следвани от Германия (-2,4%) и Австрия (-1,8%). В същото време най-голямо покачване на продукцията в строителството беше регистрирано в Румъния (растеж с 4,7%), Полша (с 2,1%) и Чехия (с 2,0%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през август с 0,2% след повишаване с 0,9% през юли, до момента в който в границите на еврозоната строителството се сви с 0,1% след покачване с 1,2% през предходния месец.

Най-силен спад на годишна база в строителството през август беше регистриран в Белгия (спад с 6,5%), Финландия (с 5,6%) и Австрия (с 3,1%), до момента в който най-силен напредък беше регистриран в Румъния (повишение с цели 19,3%), Словения (с 19%) и Испания (с 6,9%).

 istock istock
Според същото изследване на Евростат строителството в България през август 2023 година се увеличи с 0,2% по отношение на юли, когато също набъбна с 0,2%. По-добър напредък на строителната продукция беше регистрира в девет други страни членки на Европейски Съюз.

Продукцията в българското строителство на годишна база обаче се намали през август с 0,5% (спрямо август 2022 г.) след спад с 1,8% през юли, отбелязвайки намаляване за трети следващ месец. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР