Продукцията, проследяваща вълнуващото, 300-километрово сърф предизвикателство на Илияна Стоилова и

...
Продукцията, проследяваща вълнуващото, 300-километрово сърф предизвикателство на Илияна Стоилова и
Коментари Харесай

„Море на вятъра“ - първият български документален филм за пластмасовото замърсяване на Черно море с онлайн премиера

Продукцията, проследяваща вълнуващото, 300-километрово сърф предизвикателство на Илияна Стоилова и Йоан Колев по продължение на българското Черноморие, към този момент може да бъде гледана изцяло свободно

На 25 ноември, тъкмо в 20:15 часа, първият български документален филм, отдаден на проблемите със замърсяването с пластмаса на околната среда, " Море на вятъра/WIND2WIN " ще претърпи своята онлайн премиера и ще може да бъде гледан изцяло свободно от всички почитатели на екологията и сърф приключенията на адрес:

Свободното онлайн разпространяване на кино лентата, включен в формалната селекция на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Cinelibri, е специфичен подарък за феновете от екипа на кино лентата, по случай навършване 2 години от реализирането на едно от най-атрактивните сърф провокации у нас - WIND2WIN Challenge - с присъединяване на Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф учебно заведение Акаша.
През 2018 година двамата сърфисти реализираха неповторимото по рода си пресичане с уиндсърф на цялото родно крайбрежие - общо 300 км по вода за привличане публичното внимание върху вредите, които използването на пластмаса предизвиква на Черно море.
Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost Productions и продуцент Атанас Куцев от Remove Remove Productions, наблюдава тридневното премеждие на двамата смели уиндсърфисти, прекарали 3 дни по протежението на родното Черноморие, като по едно и също време подчертава върху рисковите резултати, които има пластмасовия отпечатък в природата и дава скъпи препоръки за минимизиране използването на еднократна пластмаса, които могат да бъдат приложени от всички нас в всекидневието ни.
30-минутният късометражен документален филм за тяхната история е подсилен от Kaufland България, които са и основен съидейник на експедицията в подтекста на своята целенасочена политика против пластмасата за еднократна приложимост.
Освен двамата основни уиндсърф герои, сюжетът включва морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на идната ги експедиция Явор Колев, както и делфини, непредвидени обрати, доста страсти, адреналин и необикновено красиви естествени фрагменти.

" Две години след края на предизвикването сме щастливи от обстоятелството, че успяхме да изведем в общественото пространство тематиката за чистотата на нашето море. Осъществихме над 30 прожекции на кино лентата из цялата страна, голям брой презентации, участия, арт съоръжения, онлайн събития, почиствания на плажовете, срещнахме съидейници и поддръжка в лицето на разнородни организации ", споделя Илияна Стоилова.
Едно от най-удовлетворяващите неща след края на прожекциите на кино лентата бяха реакциите на хората и мненията им. Спомняме си, че всякога откакто феновете излизаха от залите или летните кина, като че ли бяха леко разтревожени, че държат в ръка празна пластмасова бутилка от вода. Деца се снимаха с нас и заявяваха гордо пред родителите си, че в никакъв случай повече няма да си вземат сламка. Някои разсъждаваха и по тематиката защо могат да послужат отпадъците въпреки всичко. Радва ни фактът, че посадихме зрънце в съзнанието на хората за това, че Черно море е полезност. ", продължава чаровната сърфистка.
" Хората като че ли към този момент са по-информирани и с позиция по тематиката от всеки път. Преди към седмица да вземем за пример 19 377 индивида, обявиха в петиция, че желаят ограничение на еднократните пластмаси в България, което приказва за това, че груповите старания, които всички ние - начинания, Неправителствени организации организации, известни персони поставяме в тази посока, имат отзив измежду обществото.
За страдание вследствие на Световната пандемия обаче се следят и нараснали равнища на пластмасови боклуци през 2020 година. ", добавя Йоан Колев.
Атанас Куцев, продуцент на " Море напразно ":
" Филмът имаше превъзходен живот досега - огромно морско турне предишното лято и десетки прожекции в цялата страна през есента. Много сме признателни на Банско Филм Фест за премията за Най-добър български филм, както и за това да бъдем част от формалната селекция на Burgas International Film Fest, Galil Adventure Film Fest, Sofia Biting Docs, Златен Ритон, Дни на провокациите.
Чудесно е, че даже и през тази не изключително лека година хората не престават да се вълнуват от тематиката с пластмасата - може би тъй като си дадохме сметка какъв брой е значима природата за нас самите. Много ме радва и фактът, че хора непрекъснато ни питат по кое време могат да видят кино лентата - ето, че пристигна времето да го пуснем за свободно гледане, с цел да доближи до допустимо най-вече фенове ".
Екипът на WIND2WIN акцентира и още един мотив за свободното стартиране на кино лентата в мрежата, където може да се гледа гратис от всички искащи. " Освен всичко, в актуалната усложнена обстановка по отношение на Ковид-19, сметнахме, че това е добър метод да предоставим опция на хората да преживеят едно вълнуващо морско премеждие в домашни условия и да повдигнем духа им ".
Продукцията е първата по рода си българска лента, която слага толкоз блестящо проблемите с пластмасовите произведения за еднократна приложимост и трагичните последствия върху околната среда и, в частност, върху Черно море, които те предизвикват. Едновременно с това феновете се потапят в едно вълнуващо морско премеждие, което държи вниманието и интереса приковани до последните минути на кино лентата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР