Продоволствената сигурност е ключов въпрос и за възстановяването на световната

...
Продоволствената сигурност е ключов въпрос и за възстановяването на световната
Коментари Харесай

Зам.-министър Бурджев: Продоволствената сигурност е ключов въпрос за възстановяването на световната икономика след кризата с Ковид-19

Продоволствената сигурност е основен въпрос и за възобновяване на международната стопанска система след рецесията с Ковид-19, траяла повече от две години.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, по време на 33-та сесия Европейската районна конференция на Организацията на Обединените народи по издръжка и земеделие (ФАО), която се организира в хибриден формат в гр. Лодз, Полша.

По време на полемиката „ Последици върху международната продоволствена сигурност и селското стопанство, в това число международните цени на храните, произлизащи от експанзията в Украйна “, аграрният заместник-министър Бурджев акцентира, че по отношение на войната в Украйна, България продължава да показва своята угриженост за съществуващите опасности по отношение на продоволствената сигурност и ограничението на достъпа до храни в световен проект. „ Агресията в Украйна в комбиниране с устойчивата наклонност за опазване на високи равнища на индустриалните разноски слага съществени провокации пред българското земеделие и риболовство “, сподели той като добави още, че сега изключително значими са световните старания за създаване на по-устойчиви хранителни системи, изключително в подтекста на продължаващата рецесия и последвалото нарушаване на веригите за доставки, както и поради пандемията от Covid-19.

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев акцентира, че Европейският съюз (ЕС) би трябвало да продължи с напъните си в посока на превъзмогване на вероятните негативни последствия от продоволствената неустановеност и повишаващите се цени на храните върху към този момент съществуващи филантропични и хранителни рецесии в световен мащаб.

„ Проблем пред износа на пшеница от Украйна съставляват блокираните украински пристанища, както и развалената железопътна инфраструктура “, съобщи още заместник-министър Бурджев, като посочи, че в доста трети страни, зависещи от доставките от Украйна и Русия, тази обстановка основава риск от филантропична рецесия, заради което е неотложно Европейски Съюз да продължи с напъните си за облекчение на актуалната обстановка.

Аграрният заместник-министър заключи, че във връзка с европейския подтекст считаме, че е извънредно значимо да продължат напъните за активизиране на всички налични принадлежности за поддръжка на европейските земеделските производители за застраховане на производството на задоволително храни на налични цени за всички жители на Европейски Съюз. „ В актуалната тежка обстановка, напъните на ФАО и другите организации основани в Рим, както и на страните членки би трябвало да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност, която е първокачествен приоритет в сегашния стратегически дневен ред. “, заключи заместник-министър Бурджев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР