Продължителното спазване на сурова веганска диета може да причини повече

...
Продължителното спазване на сурова веганска диета може да причини повече
Коментари Харесай

Суровата веганска диета е опасна за здравето

Продължителното съблюдаване на сурова веганска диета може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода

Веганските диети стават все по-популярни през годините, изключително измежду хората, които желаят да подобрят здравето си. Наистина, доста доказателства демонстрират, че диетите на растителна основа, включително веганската диета, могат да имат доста изгоди за здравето и са свързани с по-нисък риск от сърдечносъдови болести, дружно с понижено телесно тегло и равнища на холестерол.

Някои хора обаче изпадат в крайности, избирайки да ядат само сурови растителни храни, които могат да се употребяват без термична обработка. Други пък даже изключват от диетата си модифицирани храни, като да вземем за пример овесено или бадемово мляко.

Привържениците на тази диета смятат, че по време на готвене продуктите губят част от значимите си хранителни субстанции и ензими, а посредством потреблението на сурови растителни храни усъвършенстват цялостното си здраве. Изследванията обаче демонстрират, че суровата веганска диета, в случай че се съблюдава дълго време, може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода, пише .

Пропускане на значими хранителни субстанции

Изследванията демонстрират, че някои сурови храни може да са по-здравословни от варените артикули. Например при готвене брюкселското и аленото зеле губят до 22% от наличието на тиамин – форма на витамин В1, поддържаща здравето на нервната система.

Въпреки че някои зеленчуци могат да изгубят хранителни субстанции по време на готвене, други съдържат повече, когато са сготвени. Това е по този начин, тъй като някои хранителни субстанции се намират в клетъчните стени на зеленчуците. Готвенето унищожава клетъчните стени, което разрешава по-лесното им асимилиране от организма. Например тялото всмуква по-лесно съдържащия се калций в спанака, когато зеленчукът е минал термична обработка.

Изследванията също по този начин откриват, че до момента в който готвенето понижава наличието на витамин С в доматите с 28%, то обработката усилва количеството на ликопен в тях с над 50%. Ликопенът се свързва с по-нисък риск от редица хронични болести, в това число сърдечносъдови болести и рак.

Аспержи, гъби, броколи, зеле и карфиол са други образци за зеленчуци, които са по-богати на хранителни субстанции, когато са сготвени.

Варените зеленчуци също могат да доставят на човешкия организъм повече антиоксиданти – молекули, които се борят със свободните радикали. Освен това някои зеленчуци – аспержи, гъби, спанак, домати и броколи – съдържат по-високи равнища на антиоксидантите бета-каротин, лутеин и ликопен, когато са сготвени.

Вероятен дефицит на витамин и минерали

Суровата веганска диета крие риск от евентуален дефицит на витамин и минерали, а точно витамини В12 и D, селен, цинк, желязо и два типа омега-3 мастни киселини. Това е по този начин, тъй като доста от храните, които съдържат високи равнища на тези минерали и витамин, са скотски. Всички тези витамин играят основна роля в структурата, развиването и производството на мозъчни и нервни кафези, какво и в поддържането на здрава имунна система.

От изключително значение са равнищата на витамин В12. Проучване, включващо хора, които са суровоядци, открива, че 38% от участниците имат недостиг на витамин В12. Това е обезпокоително, изключително като се има поради, че дефицитът на този витамин е обвързван с редица проблеми, в това число жълтеница, язви в устата, проблеми със зрението, меланхолия и други промени в настроението.

Същото изследване открива още, че строгата сурова веганска диета повишава равнищата на хомоцистеин заради недостиг на витамин В12. Това е проблем, защото нарасналите равнища на аминокиселината могат евентуално да покачат риска от сърдечносъдови болести и инсулт.

Липса на менструален цикъл

Ако не е планувана вярно, суровата веганска диета може да докара до неволна загуба на тегло, което е изключително обезпокоително за младите дами. Установено е, че 30% от дамите под 45 години, които са спазвали сходен хранителен режим повече от три години, имат частична или цялостна аменорея – липса на менструация. Това евентуално се дължи на загуба на тегло, породена от суровата веганска диета.

Аменореята може да аргументи редица проблеми, в това число неплодородие, както и понижена костна компактност и остеопороза. Други изследвания демонстрират, че младите дами, които употребяват 22-42% по-малко калории от нужното, са изложени на по-висок риск от нарушавания на репродуктивната функционалност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР