Продължителното присъствие на големи руски военновъздушни и военноморски бази в

...
Продължителното присъствие на големи руски военновъздушни и военноморски бази в
Коментари Харесай

Башар Асад: Руските бази в Сирия помагат за запазването на баланса на силите в региона

Продължителното наличие на огромни съветски военновъздушни и военноморски бази в Сирия оказва помощ на страната да се опълчи на въздействието на западните сили в района, съобщи сирийският президент Башар Асад в изявление за телевизионния канал "Звезда " на съветското министерство на защитата, съобщи Ройтерс.

Интервюто той даде във връзка петата годишнина от интервенцията на Москва в Сирия, която прекатурна спора в негова изгода.

"Този световен боен баланс се нуждае от съветската роля, нуждае се от военни бази и ние извличаме изгода от това ", сподели Асад, визирайки съветските бази в Сирия.

В Сирия от базата Хмеймим Русия подхваща военновъздушни удари в поддръжка на Асад. Москва управлява и военноморската база Тартуз и това е нейната единствена такава база на Средиземно море от времето на Съюз на съветските социалистически републики до момента.

Миналия месец от съветски документ стана ясно, че сирийските управляващи са се съгласили да дадат на Русия спомагателни земи и крайбрежни води, с цел да разширят базата в Хмеймим.

В изявлението Асад напомни, че неговата войска преди съветската военна намеса в Сирия е била в рискова обстановка, като въоръжени групировки, непосредствено финансирани и оборудвани от Вашингтон и други западни сили, дружно със Саудитска Арабия и Катар са били завладяли тогава основни обитаеми места. С помощта на масираните бомбардировки на Русия и на подкрепяни от Иран милиции, Асад съумя да си върне по-голямата част от териториалните загуби.

Вашингтон и поддръжниците на сирийската съпротива споделят, че съветските и сирийските бомбардировки в следени от опозицията зони са равносилни на военни закононарушения и са причина за прогонването от земите им на милиони хора и за гибелта на хиляди цивилни. Москва и Дамаск отхвърлят да правят бомбардировки на случаен принцип и споделят, че желаят да освободят страната от ислямистите, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР