Продължителността на нашия живот се определя от редица фактори, някои

...
Продължителността на нашия живот се определя от редица фактори, някои
Коментари Харесай

Какви навици трябва да промените, за да живеете 10 години по-дълго

Продължителността на нашия живот се дефинира от редица фактори, някои от които сигурно са отвън нашия надзор, като генетика, заболявания и пострадвания. Но дълголетието значително се въздейства от метода ни на живот. Храненето е един подобен фактор, учените са разкрили, че някои храни ни оказват помощ да живеем по-дълго. За това пише Експрес.

Проучване, оповестено в списание Nature Food, е открило, че прекосяването към по-здравословно хранене може да добави 10 години към живота на хората на междинна възраст. Учени от Норвегия са анализирали данни за здравето на съвсем половин милион британци и са следили по какъв начин питателните им привички се трансформират с времето.

Участниците са били оценени като „ междинни “ и „ нездравословни “ ядящи, или хора, чийто банкет на храна дава отговор на управлението на Eatwell в Обединеното кралство, и такива, които са следвали „ диета за дългоденствие “.

След поправяне на други объркващи фактори, като тютюнопушене, физическа интензивност и консумация на алкохол, е открито, че 40-годишните мъже и дами, които са минали от нездравословна диета към по-здравословна и са съумели да се придържат към нея, усилват продължителността на живота си с 10 години. Изследователите пишат: „ Придържането към здравословна диета може да предотврати развиването на незаразни болести и да повлияе на продължителността на живота.

„ Използвайки данни от British Biobank, ние демонстрираме, че трайният преход от нездравословна диета към диетичните рекомендации на Eatwell Guide е обвързван с увеличение на продължителността на живота надлежно с 8,9 и 8,6 години за 40-годишни мъже и дами. “



Снимка: Freepik

„ При същата популация трайното прекосяване от нездравословна към диета, обвързвана с дълголетието, демонстрира нарастване на продължителността на живота надлежно с 10,8 и 10,4 години при мъжете и дамите. “

Установено е, че най-голямата позитивна разлика се следи, когато хората включват повече пълнозърнести храни, ядки и плодове в диетата си, само че по-малко сладки питиета и модифицирани меса.

Въпреки това хората, които са минали от естествена диета към по-здравословна диета, са имали по-малко нарастване на продължителността на живота. „ Колкото по-значителни са измененията към по-здравословна диета, толкоз по-значително е предстоящото нарастване на продължителността на живота “, се споделя в изследването.

Промяната на диетата по-късно в живота също обезпечава по-малко нарастване на продължителността на живота, само че нарастването към момента е доста.



Снимка: Freepik

Като образец откривателите показват, че даже 70-годишни хора могат да удължат продължителността на живота си с до пет години, като създадат устойчиви промени в диетата си.

„ Разбирането на резултата от устойчивите промени в храненето върху продължителността на живота може да насочи развиването на политиката за опазване на здравето “, означават откривателите.

Очакваната дълготрайност на живота в Обединеното кралство сега е към 80 години за мъжете и 84 години за дамите.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР