Продължилото над 11 часа заседание на бюджетната комисия, доведе до

...
Продължилото над 11 часа заседание на бюджетната комисия, доведе до
Коментари Харесай

След намесата на ГЕРБ, ИТН и Възраждане, Асен Василев не подкрепи собствения си проектобюджет

Продължилото над 11 часа съвещание на бюджетната комисия, докара до това, че финансовият министър Асен Василев към този момент не поддържа бюджета за 2023 година

Причината за това са внезапно увеличените разноски за заплати и всевъзможни други заплащания и фрапантно орязаните ограничения за увеличение на приходите, препоръчани от МФ.

" Поради отпадналите ограничения за приходите Министерството на финансите не поддържа този бюджет ", сподели в края на съвещанието Василев.

Снощи поправките бяха признати на второ и дефинитивно четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Дали те ще останат, зависи към този момент от пленарната зала. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/ съобщи, че не е оптимист.

Депутатите от всички парламентарни групи бяха внесли 212 страници с хрумвания за промени и допълнения към плана на държавното управление за държавните доходи и разноски за 2023 година

С гласовете на ГЕРБ, " Възраждане " и " ИТН " беше отхвърлено предлагането заплатите на чиновниците да се изплащат единствено по банков път.

Въпросната мярка беше насочена към компаниите с над 50 чиновници и към ресторантьорския отрасъл. Отхвърлена беше и концепцията клиентите, които не получават касова записка в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата.

С тези планове Асен Василев целеше да усили събираемостта на Данък добавена стойност.

Отпадна още предлагането за представянето на постоянна отчетност пред Националната организация за приходите (НАП) на касовите наличия във компаниите.

" Отнехте инструмент за надзор и събираемост на налозите. Стана ясно, че Национална агенция за приходите не би трябвало да ползва този инструмент ", сподели Василев.

Той упрекна депутатите в лобизъм и добави, че " всеки може да го кара през пръсти, стига да се обади на някоя парламентарна група ".

Ресторантьорите получиха още прерогативи в бюджета, откакто концепцията на " ИТН " за преустановяване на пониженото за тях и кетъринг фирмите Данък добавена стойност беше отхвърлена. Мярката беше въведена като облекчение поради рецесията, провокирана от ковид.

От Министерството на финансите прецизираха, че не е редно в средата на годината да се прави сходна смяна, само че и допълниха, че в идващия бюджет няма да участват понижени данъчни ставки.

Няколко дни по-рано министърът на туризма Зарица Динкова загатна, че пониженото Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл може да отпадне поради случая с клиента, който заплати 490 лева за три пържоли в заведение във Варна.

Като реакция на това изявление от браншовите организации оповестиха, че ще съдят клиента поради уронване на престижа на заведенията.

На снощното съвещание финансовият министър сподели още, че преди да стартира гледането на бюджета в пленарна зала ще даде на народните представители сумата, която бюджетът ще загуби поради неприетите ограничения. Според него това са стотици милиони левове.

Сред настояванията от партиите бяха повече пари за читалища, учебни заведения, лечебни заведения, музеи, за увеличение на заплати в министерства, организации и комисии, спомагателни средства за общините, за образование на водачи за медицински хеликоптери, за субсидиране на земеделците, за помощи за деца, за реклама на туризма и още куп неща.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ предложи понижените поради коронавирус Данък добавена стойност ставки за някои артикули и услуги да се върнат на 20%. Това ще обезпечи 152 млн. лв., които могат да се насочат за повече инвитро процедури, за повдигане на заплати на водачите на коли за спешна помощ и други

Идеята на Движение за права и свободи за още 17 млн. лв. поддръжка за земеделските производители пък срещна отпор от Българска социалистическа партия (Румен Гечев сподели, че това е най-субсидираният бранш освен у нас, само че и в Европа). А министър Асен Василев уточни, че България към този момент е стигнала допустимия таван на подкрепяне.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР