(продължение от миналия брой)Емил БРАНДИЙСКИПо отношение на рехабилитацията и подмяната

...
(продължение от миналия брой)Емил БРАНДИЙСКИПо отношение на рехабилитацията и подмяната
Коментари Харесай

Скритите капани в инвестиционния план на Софийска вода

(продължение от предишния брой)

Емил БРАНДИЙСКИ

По отношение на рехабилитацията и подмяната на водопроводната мрежа: Колко километра водопроводна мрежа ще бъдат сменени през идващия капиталов интервал?
Стигне ли се до някой значим индикатор, от който зависят подобряванията на други индикатори за качеството на услугата, " Софийска вода " демонстрира монополните си зъби.
От една страна, чертаят стотици милиони вложения като планове (в случая 260 млн. лева до 2026г.), само че въпреки това твърдо отхвърлят заложените от КЕВР цели за реализиране, обявявайки ги за нереалистични и залагат свои, без да се преценяват с комисията. По този метод те просто си споделят, че едни пари ще бъдат усвоени, само че против минимални и много под задачата резултати.     Друго, което се набива в очи в капиталовия проект е, че във връзка с този индикатор от сдружението показват старания едвам до края на тази година, която съответствува с времето на преподписване на концесиониня контракт с още 8.4 години. От идната година рехабилитацията на водпроводната мрежа отпътува в " трета глуха ", а цената на индикатора е заложен на 0.69%, при равнища от 1% и нагоре през последните три години. Заложената цел от КЕВР пък е за скромните 1.25%. Дори при равнищата на КЕВР всеки може да пресметне, какъв брой години ще са нужни, с цел да се рехабилитира 60-70% от водопроводната мрежа на столицата. Малко " кухо " звучи обяснението на сдружението за утежняване на този индикатор с оправдания от вида, че не се вземали поради диаметъра, материала, технологията, теренни условия, настилка и околно пространство, уреди по водопровода, които фактори били рефлектирали върху цената на създаване на метър тръбопровод.

А белким до момента тези фактори
не са съществували?

В капиталовия проект е планувано да бъдат рехабилитирани или новопостроени по 20 км. мрежа годишно и то главно на мрежа с дребен диаматър. Ако изтъквам изказването на сдружението - " Дружеството не е стимулирано да насочва финансов запас за водопроводи с огромни диаметри ". Това съгласно мен е авансово заложена бомба, която ще гремне в средносрочен проект.
По отношение на индикаторите, засягащи водомерното стопанство, желанията на сдружението напълно няма да са цветущи. При индикатора за успеваемост на привеждане на водомерите в валидност, от сдружението плануват той да се срине от 16.73% на 9.24%, вместо да се гони задачата 20%, планувана от КЕВР. Същото се отнася и за успеваемостта на създаване на водомерното стопанство, където е планувано, че от 92.25% водомери, които са в период на валидност, в края на 2026г. е планувано те да останат 63.46%. Иначе казано, от сдружението декларират, че стопират да поддържат годността на водомерите, защото им били скъпи и за отпуснатите им пари - толкова. Но тук има проблем, който ще лъсне " като политически обещания след избори ", защото той остава неуточнен и за който проблем никой не смее да приказва.
В множеството случаи водомерите, които биха били спрени от поддръжка са общите водомери, по които се съпоставя фактурираната вода на потребителите и продадената от Софийска вода. Ако водомерите не бъдат в период на валидност, те стават непотребни в цялата система и ще би трябвало да се разчита единствено на самостоятелните водомери на потребителите. Това пък е обвързвано директно с по този начин нареченото " Общо ползване " вода, което тормози изключително живеещите в многофамилните жилища. Ако сдружението абдикира от тази си активност, то няма да има съображение да събира пари от потребителите за вода " Общо ползване " за тези здания, чийто " Общи водомери " не са в метрологична валидност.
В един миг ще се окаже, че едни консуматори ще заплащат вода Общо ползване, а други не. Не е ясно, какво става с тези неизмерени количества вода, които няма да бъдат фактурирани. Съвсем несъмнено е, че те ще бъдат причислени към Неносещите доходи вода, като " нефактурирана неизмерена консумация на вода " или " Неточност при измерванията ".

Въпросът е кой ще заплаща тази вода

и включена ли е тя към ценообразуването на услугата? Случайно или не, интервалът съответствува с началото на процеса в който потребителите ще бъдат натоварени с още една услуга, а точно ежемесечното отчитане на водомерите, за която от началото на 2027г. те ще би трябвало да модернизират водомерите си с подобаващи механически устройства (за своя сметка). Абдикирането от дейностите по поддържането на този индикатор в правила, сигурно ще породи у потребителите желанието да скрият част от потреблението си, защото контролът за това отпада.
Какви доходи желаят от сдружението за интервала 2022-2026г.?

Видно от таблица 1 е, че сдружението желае общата планирана сума на приходите да е в размер на 1.097 милиарда лева и то без приходите от лихви за забавени заплащания, като респективно общите доходи да се усилят с 30% от 186.6 млн. лева на 242.1 млн. лева в края на интервала.
Какво покачване желае " Софийска вода " в цената на 1 кубик вода?> Видно от таблица 2 е, че за 5-годишния интервал, сдружението желае покачване от 90 ст. на кубик вода, или 30% в края на интервала. Засега цените са арестувани на равнище 2.935лв./м3, само че това внезапно ще се промени от началото на идната година, съгласно плануваните в таблицата цени.

Основни самонатрапващи се заключения

от капиталовия проект на " Софийска вода " за интервала 2022-2026 година:
- Още от 1 януари 2024г. столичани ги чака съществено покачване на цената на водата, като до края на 2026 година е планувано тя да стигне до 3.83 лв. за 1 кубик вода.
- От сдружението желаят едни доходи, на база потреблението на столичани, като общият размер на тези доходи ще надвишават 1 милиарда лева в края на интервала. Ако потребителите си разрешат да понижат своята консумация, по каквато и да е причина, сдружението ще бъде насила да предприеме дейности по повишение цената на водата, с цел да бъдат достигнати желаните от него нужни доходи.
- Показателите за качество ще бъдат определяни от сдружението и предлагани от КЕВР за утвърждение, чиято единствена функционалност ще бъде май единствено да ги узаконява. Нещо като " гумен щемпел ".
- Както и до в този момент, целите за активността ще се дефинират от сдружението. Всъщност, всъщност дейностите ще се правят от подизпълнители и избрани снабдители, от които главно ще зависят цените на първични материали, материали, действия по защита и така нататък Респективно желаят или не, столичани ще заплащат за тези разноски през цената на водата.
- Основните вложения ще бъдат ориентирани в създаване на нова канализационна мрежа.
- Подмяната и рехабилитацията на към този момент амортизираната водопроводна мрежа се понижава до 0.56% от водопроводната мрежа годишно.
- Поетапно се понижава броят на поддържаните в метрологична валидност водомери до 63% от наличните.
- Служителите на сдружението ще бъдат предпазени от груповия трудов контракт с обезпечено покачване на заплатите от към 15% годишно.
- Загубите на вода ще бъдат понижени главно посредством понижаване количеството вода на входа на системата от 132 млн. м3 до 117 млн. м3 вода. Продадената и фактурирана вода обаче би трябвало да остане в границите на 77-78 млн. м3 вода. Но до по кое време?
- През сегашния капиталов интервал сдружението си залага норма на възвращаемост на капитала в размер на 13%.
Интересното е, че всичко това ще бъде наследство към идващите общински съветници и те нищо няма да могат да създадат. Неслучайно тематиката с концесията на " Софийска вода " не присъстваше по никакъв метод в предизборните полемики и диспути на претендентите за кмет и общински съветници на столицата ни. На печелившите - честито.

Икономически живот
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР