Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на

...
Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на
Коментари Харесай

БАБХ проверява ресторанти в хотели и крайбрежни заведения

Продължават засилените инспекции на инспекторите от Агенцията по сигурност на храните в заведенията за хранене по Черноморието. Те наблюдават за спазването на противоепидемичните ограничения, за годността на питателните артикули, както и вярното им предпазване и маркировка.

Под прицела на проверяващите във Варна и в околните курорти са заведенията за хранене в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето денем няма доста клиенти. Тези, с които разговаряхме, бяха удовлетворени.

От началото на юни инспекторите са ревизирали над 400 обекта в региона. Един от тях е затворен, защото е работел без регистрация. Издадени са 52 наставления. Най-честите нарушавания са неприятното противоепидемична отбрана на храните по блок-масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

" Нарушения са открити и във връзка с материално-техническа база, конструкция и съоръжение, неточно водене на записи към системите за самоконтрол ", сподели доктор Костадинка Маринова от отдел " Контрол на храните " в ОДБХ Варна.

Проверката на инспекторите стартира от продуктите във фризерите на заведенията. Те би трябвало да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните би трябвало да са в период на валидност и да имат документ за генезис. За няма замърсяване на продуктите в кухнята, разчистване би трябвало да се прави на всеки час.

" Следи се за хигиена на личния състав, хигиена на пространства и съоръжение, обезпечаване на дезинфекциони средства, потребление на персонални защитни средства. При нарушавания, които заплашват здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта ", сподели доктор Костадинка Маринова от отдел " Контрол на храните " в ОДБХ Варна.

Ако станат очевидци на нарушавания в заведенията, клиентите би трябвало да подадат сигнал на горещия телефон, оповестен в уеб страницата на Агенцията по сигурност на храните. Засилените инспекциите ще продължат до края на септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР