Нито президентът Румен Радев, нито премиерът Димитър Главчев ще присъстват

...
Нито президентът Румен Радев, нито премиерът Димитър Главчев ще присъстват
Коментари Харесай

Без президент и премиер на церемонията по посрещането на тленните останки на цар Фердинанд

Нито президентът Румен Радев, нито министър председателят Димитър Главчев ще участват на церемонията по посрещането на тленните остатъци на цар Фердинанд и полагането им в царската крипта на двореца " Врана ", научи Епицентър.бг.

 

И двамата са поканени, само че и двамата имат други задължения в дневната им стратегия. Премиерът Главчев тъкмо по време на церемонията ще води държавното съвещание.

Не се чакат и водачи на политически сили да почетат събитието.

С оглед на историческата оценка за активността на цар Фердинанд, която разделя обществото и през днешния ден, наличието на държавни лица ще е лимитирано.

 

" Завръщането " на цар Фердинанд става с решение на държавното управление на Димитър Главчев, със единодушието на Народното събрание и на президента и със съдействието на МО и на Министерство на външните работи.

Решението на Министерския съвет е признато по отношение на писмо от инициативния комитет за връщане на тленните остатъци на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доцент доктор. Ивайло Шалафов. 

Преди да предприеме дейности по въпроса, служебният кабинет се обърна за мнение както към Народното събрание, по този начин и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и Министерство на външните работи се ангажираха с превозването на тленните остатъци, оповестиха от държавния пресцентър.

Необходимите финансови средства за задачата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноски по централния бюджет за 2024 година.

 

Както към този момент писахме, ковчегът на Фердинанд идва през днешния ден от град Кобург с държавен аероплан " Спартан ". От държавния VIP на Летище София катафалката с ковчега на Фердиданд I ще бъде превозена до двореца „ Врана “. На входа на двореца тленните остатъци ще бъдат поети от гвардейци и под звуците на първия български химн " Шуми Марица " някогашният български цар ще се завърне в своя дом. 

 

На входа на двореца траурната процесия  ще бъде посрещната от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, дружно със западно и средноевропейски митрополит Антоний, формален делегат на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

 

На церемонията не са поканени да участват настоящи царе и крале, само че са поканени президентът Румен Радев и служебният министър председател Димитър Главчев, които няма да участват.

 

Траурната гала ще се организира пред централния вход на " Врана ", след което ковчегът ще бъде подложен в централното предверие, където ще се състои малко сбогуване в фамилен кръг.

 

Две опела ще има по време на траурната гала - католическо и православно. Причината е, че цар Фердинанд е католик.

Православното опело ще се води от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който е формален делегат на Светия Синод, а католическото - от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

 

След това вратите на двореца ще са отворени  за жителите, искащи да отдадат последна респект пред ковчега на починалия цар Фердинанд.

 

" Колкото и противоречива фигура да е Фердинанд, той демонстрира връзка с тази история на следосвобожденска България, когато се носим на крилата на възхода на оптимизма, на вярата в себе си и личните си благоприятни условия, даже и в този убит блян за национално обединяване. Аз не считам, че Фердинанд би трябвало да бъде оправдан, само че той е част от нашата история. От това, което сме били доскоро повече от век. Може би, в действителност е време да се помирим с тази история, което ще бъде доста комплицирано и, съдейки по всичко, което става, съвсем невероятно. Но това е един от методите да излезем от този обаян кръг “, сподели в изявление пред Mediapool историкът от катедра " История на България " на Историческия факултет на Софийския университет доцент Владимир Станев.

 

" Виждам по какъв начин през днешния ден Княжество България и Царство България ще се прегърнат с Република България. Съзнаването, че сме били Княжество, Царство и в този момент Република съдържа в себе си умеенето да се смирим пред ориста. Нека изключим от обяснението тези негодници и Народна република България от диалога ".

Така историктът проф. Веселин Методиев разяснява връщането на тленните остатъци на цар Фердинанд I, които през днешния ден ще бъдат превозени от Германия до България с боен аероплан според признатото решение на Министерския съвет.

 

" Фердинанд не е еднопосочна персона, има триумфи, има политически провали. Но е значимо, че това сме ние, на 150 години и сме съвременна страна. Когато се основава Берлинският контракт ние сме били 16-та страна ", сподели още проф. Методиев пред bTV.

 

На въпрос какво изискуем на цар Фердинанд през днешния ден, историкът съобщи: " Общочовешко - поклонение пред гибелта, да имаме почитание. Този човек е бил български държател. Не би трябвало да се сещаме за отрицателните неща.Второто е страната - тя постъпва рационално ", акцентира историкът от Нов български университет.

 

От своя страна проф. Стоянович добави, че от абдикацията на Фердинанд до момента постоянно обичаме да " изтръскваме " историческата си съвест с него. " Когато има повсеместен виновник - бий черната котка, пък след това ще му мислим дали има някой различен отговорен за свършеното. Тепърва историческата просвета ще се произнесе. Не е допустимо триумфът да има няколко татковци, а пък загубата да има единствено една майка ", означи още той.

 

„ Днешните условия на народна власт и почитание към историята разрешават тленните остатъци на цар Фердинанд да бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта на обичания му замък „ Врана “ в София. Така ще се отдаде нужната респект към един дълготраен държавен глава и главнокомандващ, който макар редица спорни оценки за някои моменти от ръководството му е дал доста за развиването и модернизацията на страната ни ”, съобщи неотдавна внукът на Фердинанд Симеон Сакскобургготски.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР