Продължават тежките боеве за украинския град Северодонецк. Украинските бойци устояват

...
Продължават тежките боеве за украинския град Северодонецк. Украинските бойци устояват
Коментари Харесай

Зеленски: В Северодонецк се решава съдбата на Донбас

Продължават тежките боеве за украинския град Северодонецк. Украинските бойци устояват на безмилостния съветски обстрел, сподели регионалният шеф. И двете страни считат, че изходът от борбата може да помогне за оформянето на хода на войната.

Руските сили към този момент управляват по-голямата част от стратегическия град. Ръководителят на Луганска област Сергий Гайдай съобщи, че украинските сили обмислят тактическо евакуиране от града. Според него украинските бойци към този момент са отблъснати до покрайнините на Северодонецк. Гайдай заяви също, че на тежък обстрел е подложен и прилежащият град Лисичанск, който търпи големи опустошения.

В следващото си видеообръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в Северодонецк се взема решение ориста на Донбас.

„В този към този момент 105-и ден от пълномащабната война Северодонецк остава център на борбата в Донбас. Защитаваме позициите си и нанасяме обилни загуби на съперника. Това е доста жестока и доста тежка борба. Може би една от най-трудните в тази война. Благодарен съм на всеки, който пази този район. В доста връзки точно там в този момент се взема решение ориста на Донбас.“

От Москва оповестиха, че жилищните региони на Северодонецк са под съветски надзор, а украинските войски са отблъснати в индустриалната част, където са блокирани и 800 цивилни.

Украинският общоприет щаб разгласи, че съветските сили приготвят нахлуване към Славянск. Продължават сраженията в целия Донбас, както и в Запорожието и към огромните градове Харков и Николаев.

Вчера в Турция се организираха диалози, на които бяха разисквани вероятностите за обновяване на мирните договаряния сред Русия и Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров и турският му сътрудник Мевлют Чавушоглу разискаха и казуса с износа на зърно от блокираните украински пристанища в Черно море.

Според Лавров Москва е подготвена да подсигурява безвредния експорт на зърно от пристанищата. Той сподели още, че срещата сред президентите Путин и Зеленски може да се състои единствено след обновяване на мирните договаряния, заяви БНР.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР