Продължават протестите на палестинци срещу решението на Доналд Тръмп да

...
Продължават протестите на палестинци срещу решението на Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

От нашите специални пратеници в Ерусалим: Западният бряг - другата реалност

Продължават митингите на палестинци против решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Утре следва Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да разиска проекторезолюция по тематиката. През последните дни нашите специфични пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков наблюдават какво се случва в Ерусалим и на Западния бряг.

На Западния бряг на река Йордан, в другата действителност оттатък стената. Наоколо още стоят следите от не една борба сред израелци и палестинци.

В Рамала напрежението поради решението на Доналд Тръмп не стихва. Артисти, учени, политици са се събрали на алегорично място - пред гроба и музея на палестинския стихотворец Махмуд Даруиш, чиито думи отекват като лозунги на цели генерации. Поетът, за който при блокада пространството се трансформира във време, пропуснало своето през вчерашния ден и своето на следващия ден. А пристигналите тук споделят, че нямат повече време за губене.

Зиад Абу Амр - ръководител на Борда на фондация " Махмуд Даруиш ": Не е работа на президента на Съединените щати да взема такива решения за Ерусалим. Ерусалим не е Вашингтон.
Срещаме се с Абу Лейла Абделкарим, авторитетен политик и част от палестинската опозиция през 1967-ма година. Казва, че дейностите на Тръмп коренно са трансформирали обстановката в района.

Абу Лейла Абделкарим - Демократичен фронт за избавление на Палестина: Може би в този момент ще стартираме трета интифада. Дали е допустимо - допустимо е. Аз мисля, че е съвсем неизбежно, в случай че израелците не престават своята политика на окупация и разширение на еврейските селища и принуда против палестинците, интифадата ще пристигна рано или късно. Тези конфликти и митинги, които виждаме по улиците могат да бъдат началото на третата интифада.
Едно от местата в Рамала, където са хвърляни камъните на митинга. И тук конфликтите са взели своята жертва. Признават, че са изтощени от борбите, само че няма да се откажат от Ерусалим.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР