Продължават преговорите за освобождаване на нашите моряци от корабите Галакси

...
Продължават преговорите за освобождаване на нашите моряци от корабите Галакси
Коментари Харесай

Ще се върнат ли пленените от хутите и от сомалийските пирати български моряци?

Продължават договарянията за освобождение на нашите моряци от корабите " Галакси Лийдър " и " Руен ", съобщи министър председателят Николай Денков. В първия случай диалози се водят с хутите, а във втория - с пиратите, отвлекли " Руен ". В " Денят стартира " по Българска национална телевизия Александър Тодоров от " Меритайм.бг " удостовери, че капитанът и помощник-капитанът от " Галакси Лийдър " са добре. Медията е съумяла да се свърже с представители на йеменските бунтовници.

Двамата български моряци на борда на похитения транспортен съд " Галакси Лийдър " са добре, е удостоверил представителят на йеменските бунтовници хути пред журналиста от " Меритайм.бг " Александър Тодоров. По думите му, корабът продължава да се намира на пристанище " Ходейда ". Хутите са декларирали пред него, че нямат проблем с България или друга страна, която не взе участие във войната сред Израел и " Хамас ".

" Ние нямаме никакъв проблем с България. Може би ще преглеждаме този въпрос през идващите дни, в случай че има опция да се върнем в страната си, само че сигурно се стараем и поставяме старания да свърши казуса в Газа напълно и те и корабът да си тръгнат ", съобщи Насрeдин Амер, представител на йеменските бунтовнции хути.

Хутите не са изключили опцията сънародниците ни да бъдат освободени. Моряците ни са в положително здраве и са имали опция да се чуят с околните си. 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник-капитан Данаил Веселинов бяха измежду отвлечените на 19 ноември на борда на " Галакси Лийдър ".

" След като предадохме апел от фамилиите за освобождение на моряците Амер съобщи, че този въпрос по всяка възможност ще бъде прегледан на най-високо равнище в придвижване " Ансар Аллах " защото хутите схващат, че моряците нямат никакво касателство с това, което се случва в Ивицата Газа, което по думите му е геноцид! Също по този начин Алмер съобщи, че блокадата на Червено море и Баб ел Мандеб, която бе наложена от тях на кораби, свързани с Израел продължава да е в действие, макар въздушните удари ", сподели Александър Тодоров, публицист от " Maritime.bg ".

Българските управляващи не престават договарянията с хутите за двамата ни моряци, разгласи министър председателят Николай Денков:

" Има диалози с хутите през външно министерство. Знаете, че те се отнасят относително добре, доколкото имаме информация, двамата - капитанът и помощник-капитанът, които са там, тъй че там въпросът политически по какъв начин ще се развият връзките с хутите, Йемен, Иран, който ги поддържа, и т. н. "

Не е ясно дали нашите моряци на другия транспортен съд " Руен ", похитен наоколо до остров Сокотра на 240 км. от Сомалия, имат опция да се чуват с околните си и по какъв начин биха могли да бъдат освободени.

" По отношение на другите, както и различен път е ставало дума, това си е чисто пиратски акт, тъй че там договарянията са на равнище какъв ще е откупът, по кое време, какво и що. Информация има и за тях. Няма сега нещо тревожно. Знаете, че раненият моряк беше изтеглен, за който имаше риск, тъй че все още това е информацията ", съобщи Николай Денков, министър-председател.

На борда на кораба при отвличането е имало 8 души българи, като един от членовете е бил евакуиран на транспортен съд на индийските военоморски сили за оказване на здравна помощ. Страната ни търси благоприятни условия и за ходатайство на страни от района.

" Но, несъмнено, би трябвало да се внимава, тъй като това са и дипломатически старания, тъй че би трябвало да се работи доста деликатно. Затова и към външно министерство, с цел да е несъмнено, че не се вършат неверни стъпки. Да, употребяват се подобен вид медиатори ", сподели още Денков.

" Тук смяна няма, в действителност от ден първи ситуационният център и екипът в Министерство на външните работи дружно със службите в България и интернационалните сътрудници следим обстановката от близко, ние можем единствено да сме признателни за положителното отношение и е значимо в този миг да запазим поверителност, с цел да си дадем късмет в действителност нашите българските моряци да ги забележим още веднъж живи и здрави в страната ", съобщи Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Не е ясно дали има пожелан откуп за моряците ни на кораба " Руен ", които са в плен от декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР