Продължават обстрелите между сепаратистите и украинската армия в Източна Украйна.

...
Продължават обстрелите между сепаратистите и украинската армия в Източна Украйна.
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Украйна: Жени от години плетат камуфлажни мрежи за фронта

Продължават обстрелите сред сепаратистите и украинската войска в Източна Украйна. През миналите няколко дни над 104 жилищни постройки са били унищожени или наранени, оповестиха от филантропична задача, която оказва помощ на живеещите в региона. Един украински боец е потърпевш. В региона е и град Бердянск, покрай Мариупол, където от осем години войната е действителност за всички.

Там са специфичните пратеници на Българска национална телевизия Александър Марков и Владимир Богдански. Как нито един град и нито един украинец не остават незасегнати от войната, белязала живота на страната - вижте в репортажа.



От осем години тези три дами плетат камуфлажни мрежи за фронта. За своите синове. И за непознатите. Анета е доцент в Държавния педагогичен университет.



" Синът ми отиде на фронта, без да ни каже. Много млади мъже непринудено отидоха да пазят Украйна през 2014 година За да им помогнем, създадохме нашата доброволческа организация ", описа Анета Омелченко, доцент в Държавния педагогичен университет в Бердянск.

С облика на сина си, който гледа на фотография, Анета всеки ден плете камуфлажа, материалите за който идват чак от Лвов в Западна Украйна.

" Аз имах напълно други проекти за сина ми. Той приключи Физическия факултет. Но внезапно той реши да замине в Донбас ", споделя Анета Омелченко.

Анета и жените-плетачки на камуфлажи в Бердянск прекарват дълги часове.



" Първите години ме болеше душата за сина ми. Един път месечно отивахме в Донбас да го забележим и се срещнах с други доброволци от Бердянск. Всички те са ми синове, желая да ги прегърна и да ги покровителствам от тази война ", добавя Анета Омелченко.

И до момента в който Анета и дамите плетат камуфлажите, Никола Тюркжеди си спомня за войната от 2014 година

" На летището ние воювахме против бойци от Руската войска, съветски наемници от Чечения – „ кадировци “. В отбраната на Донецкото летище починаха повече от 200 украински бойци ", съобщи Никола Тюркеджи.

Отбраната на остарелия и новия терминал на летището в Донецк, споделя Никола, продължава 242 дни. Никола губи трима приятели на 19, 23 и 50 години.

" Войната е страшна. Да чуваш звука от залпа на системите " Град ". Аз водих война един до друг с нашите деца на процедура. Нашите деца. ", сподели Никола Тюркеджи.

Защитниците на Донецкото летище биват наричани киборги и са тачени в цяла Украйна.

" Заради всеотдайността и безстрашието си, поради непобедимостта. Те стояха вътре като бетон ", съобщи Никола Тюркеджи.

Нарушаването на примирието по Линията на прикосновение, което е реалност от няколко дни, разсънва спомените от 2014-а. Димитър и Яков от Одеса считат, че новото напрежение има по-дългосрочна цел.

" Демонстрацията на силата по границите на Украйна по този начин и не докара до упования резултат, по тази причина взеха решение да реалокират точката, където ползват усилието, на друго място, тъкмо в Донбас. Там по-лесно да го направиш и по-лесно да пренесеш виновността върху Украинската войска ", съобщи Димитър Петров от Одеса.

" Примирието е нарушено, само че то постоянно се нарушаваше от страна на сепаратистите, на руснаците. Всичкият този сюжет е написан не в Украйна, той написан в Русия ", съобщи Яков Стойков от Одеса.

Близко като Бердянск или надалеч като Одеса – нито един град в Украйна не остава непокътнат от войната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР