Продължават мерките на сръбските власти след двете масови убийства, които

...
Продължават мерките на сръбските власти след двете масови убийства, които
Коментари Харесай

След масовите стрелби: Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия, има още арестувани

Продължават ограниченията на сръбските управляващи след двете всеобщи убийства, които шокираха страната. При двете нещастия починаха 17 души, множеството от които деца и младежи.

Полицията арестува бащата на мъжа, който аргументи втората пукотевица в региона на Младеновац предходната седмица, при която бяха убити 8 души, а 15 бяха ранени. От полицията оповестяват, че по време на претърсването на пространствата са конфискувани нелегално притежавани оръжия - револвери, в това число пушка с оптика за виждане, стотици муниции, както и ръчно направено взривно устройство. Заподозреният ще бъде арестуван за 48 часа, до момента в който държавното обвиняване му повдигне обвинявания.

След оповестените ограничения от президент Александър Вучич продължава и събирането на противозаконни оръжия в цяла Сърбия. Само за седмица са събрани над 3000 оръжия и към десетки хиляди патрона, заяви президентът. " Когато имате по-малко оръжия, тогава няма с какво да извършите закононарушения. Мисля, че това е значима акция и е добре, че я подехме. Знаех, че ще има доста недоволни, само че това е добре за Сърбия и ние сме подготвени да платим такава политическа цена, сподели Вучич.
Желко Бъркич, държавен секретар в Министерството на вътрешните работи Бих желал да употребявам опцията да прикани жителите свободно да носят в полицейските сектори всевъзможен тип оръжие, което имат, да не го изхвърлят, да не го оставят на публични места, като по този метод покачват равнището на социална заплаха. Защото то още веднъж може да попадне във притежание на неоторизирани лица.
Когато първичният потрес отстъпи място на гнева, хиляди излязоха на улицата, с цел да стачкуват против метода на държавното управление към закононарушенията с огнестрелно оръжие и против упреците към някои медии за поощряване към насилието. Наред с битката с противозаконното владеене на оръжие държавното управление ускори и защитата в учебните заведения. Но в страната, която разполага с богати ресурси от оръжие, останало от Балканските войни, мнозина считат, че тези ограничения са прекомерно малко и прекомерно късно.

На 3 май 13-годишен възпитаник простреля 8 възпитаници и охранител и рани други 6 деца и учителка в белградско учебно заведение. Той е арестуван и се прави оценка на психическото му положение, само че поради възрастта му по закон не може да носи наказателна отговорност.

На идващия ден вечерта 21-годишен юноша стреля в 3 села край град Младеновац, близо до Белград, като умъртви 8 души и рани 14. Той също е арестуван.

След двете всеобщи убийства бе оповестена акция за непринудено предаване на оръжие, както и за инспекция на притежателите на законно притежавано оръжие. Гражданите могат да предават нелегално притежавано оръжие без последици до 8 юни всеки ден.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР