Продължават консултациите с парламентарно представените партии, които по конституция президентът

...
Продължават консултациите с парламентарно представените партии, които по конституция президентът
Коментари Харесай

ДБ пред Радев: Този път ще има правителство, няма къде да ходим

Продължават консултациите с парламентарно показаните партии, които по конституция президентът би трябвало да организира преди да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата политическа мощ - " Продължаваме промяната ". За вторник са планувани диалозите с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ".

" Надявам се, че този път в действителност ще имаме триумф дружно да излъчим едно ръководство. След третите избори то наподобява безалтернативно. Мисля, че колкото и да наподобява сложен процесът по образуване на това ръководство, то е една концепция по-лесен, тъй като на всички е ясно, че няма къде да се върви. Въпросът е по какъв начин ще съумее по-късно държавно управление да действа. Това ръководство обезпечава на страната не просто постоянно държавно управление, само че и значима опция да стартира смяната ", сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов при започване на срещата при президента.

По думите му болшинството, което стартира да се образува, ще може да действа независимо без Движение за права и свободи и ГЕРБ. " Тоест, без политическите обединения, които са носители на корупционния вирус ", добави Иванов.

Той сподели още, че е опция и рестарт на прокуратурата и Висшия правосъден съвет (ВСС). " Ние ще работим за конституционна смяна и то освен за промяна на Висш съдебен съвет и публично въздействие върху Иван Гешев да си подаде оставката, което би трябвало да стане ", уточни Иванов.

Според него новото ръководство ще може да стартира промяна и рационализация на администрацията.



Пред президента другият съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов изрази противоречие с някои от назначения в бранш " Сигурност ", осъществени по време на двете служебни държавни управления. Той уточни съответно основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

Секторът за сигурност би трябвало да има доста добра съгласуваност сред парламент, изпълнителна власт и бранш за сигурност като цяло, сподели още Атанасов и съобщи, че прокуратурата би трябвало наложително да бъде извадена от кръга на органите.

С вота си за вас българските жители демонстрираха, че имат потребност от безкомпромисна отбрана на правовата страна и секване на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни за последното десетилетие, сподели Радев на водачите на Демократична България при започване на срещата си с тях. Той добави, че пред обединяването стои отговорността да поеме ангажимент към поредно отстояваните цели и цели за господство на правото и рационализация на страната, без значение от неговата формула.

По думите на президента историята демонстрира, че в сложни моменти демократичните обединения са правили стъпка напред, а не настрана.

Той уточни, че двете служебни държавни управления не просто са нормализирали страната, те са основали добра основа за бъдещо взаимоотношение, преодоляло зависимостите и негативите на предишното. " Убеден съм, че това е пътят, по който да се отговори на упованията на българските жители. Това е и главният аршин, по който ще дават своето доверие към политическите обединения вбъдеще или ще го лишават ", сподели още Румен Радев.

Има Такъв Народ: Ако ще се избира тим клас " А ", на масата да има единствено такива CV-та

Преди Демократична България при Радев бяха представители на групировката на шоумена Слави Трифонов. " ИТН " към този момент потвърди себе си като част от смяната в България. Много български жители виждат във вас една нова и откровена политика, която посочва ясно проблемите и не ги замита под килима. Надявам се, че към този момент имате ясна визия за едно ново ръководство и имате подготвеност да допринесете интензивно за решение на проблемите, сподели Румен Радев при започване на диалога с представителите на партията.

По думите му присъединяване на Има Такъв Народ в консултациите е значимо. " Предизвикателствата сега са много по-големи, в сравнение с преди. Ние ще продължим да бъдем такива, каквито сме. Ще бъдем предвидими и лоялни сътрудници, в случай че несъмнено останалите парламентарни сили, с които водим диалози, също са такива ", сподели зам.председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Според него ГЕРБ и Движение за права и свободи към момента не е разграден. Надявам се да реализираме нужните взаимни отстъпки, да уточним нужните цели и страната да стартира да се възстановява, добави Йорданов.

Червената линия, която Има Такъв Народ не би пресякла, е линията на честност, на уместност и на единни стандарти и когато се каже, че се избира тим клас " А ", то да бъдат положени на масата тези CV-та, които са от клас " А ", съобщи Каримански след срещата с Радев и уточни, че неговата партия ще предложи точно такива хора.

По думите му през днешния ден ще има среща и на парламентарните групи, и на специалистите и ще уточняваме съглашението. " Държим да забележим какво ще бъде окончателното съглашение, по какъв начин ще бъдат разпределени министерствата ", уточни той.

Каримански изрази вяра бъдещото държавно управление да има 4-годишен мандат. Ние желаеме да внесем успокоение в България, сподели още той.

Последни при президента ще идат от " Възраждане ".



Това са третите за годината съвещания на президента в опит да бъде формирано постоянно държавно управление - след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до съставяне на постоянен кабинет. Очакванията на обществото ни са за постоянно държавно управление, сподели Румен Радев по време на консултациите в понеделник, когато се срещна с Политическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Очакванията са този път да има постоянен кабинет сред Политическа партия и Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ). Тогава президентът уточни, че времето на едноличната премиерска власт завърши и вярата то да бъде възобновено беше изрично отхвърлена от българските жители на изборите.

Според него двете служебни държавни управления, които назначи, са дали опция за стабилизация в изискванията на рецесия, за разкъсване с пороците на предишното, за образуване на нов вид ръководство от хора с друг политически профил, само че с общи цели за бъдещето на България. Той добави, че методът към сформиране на съдружно държавно управление може да бъде положен на тази основа. Едно дейно ръководство под формата на коалиция може да съществува единствено в случай че има взаимно почитание сред сътрудниците, сподели още Радев преди ден.

Междувременно не престават договарянията сред четирите обединения, които се чака да се включат в постоянното държавно управление. Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ преглеждат плана на съдружно съглашение, изпратен в неделя в среднощ от " Продължаваме промяната ". Иначе към този момент е ясно, както и имената на множеството министри. Възможно е обаче да има промени преди имената да бъдат формалното оповестени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР