Продължаващите пожари на много места в Гърция и динамичната обстановка

...
Продължаващите пожари на много места в Гърция и динамичната обстановка
Коментари Харесай

Хотелиери в Гърция към наши сънародници: Не отказвайте резервациите си, всичко е наред

Продължаващите пожари на доста места в Гърция и динамичната конюнктура слагат въпроса по какъв начин са предпазени правата на нашите сънародници и туристите от останалите страни, избрали да отидат на отмора там по това време.

По този мотив от некомерсиалния план " Ние, потребителите " изпратиха своя позиция до медиите:

Оставяме настрани полемиката дали това естествено злополучие може да бъде окачествено като форсмажорно събитие (непредвидима и непреодолима сила), защото то към този момент е особено за това време на годината и не следва да изненадва нито търговците, нито потребителите.

Фокусираме се върху метода на хотелиери от засегнатите от пожарите курорти, които при мощно влошена конюнктура и естествена среда не престават да убеждават хората с резервации, че изискванията за отмора са положителни и ги чакат.

За този опит за използване на нелоялна процедура посредством даване на заблуждаваща информация разбираме от групите в обществените мрежи, събиращи консуматори с ползи към южната ни съседка. По подобен метод потребителите не могат да създадат осведомен избор и пропущат опцията да осъществят свои права, дадени им със закон. Например, в случай че знаят каква е действителната обстановка, те ще преценяват дали да изложат на риск здравето и сигурността си или да се възползват от вероятно съществуващи за тях все още благоприятни условия да се откажат от пътуването без неустойки или с авансово контрактуваните в избрани периоди.

Всичко това се случва на фона на противоположна информация от очевидци на събитията на място, които споделят фотоси и персонални разкази от разнообразни региони: " след обяд облака засенчи слънцето “, " като духне малко по-силно вятъра падат сажди “, " мъгла и сажди “, " ставаше за плаж, слънцето беше едва поради облаците пушек, не се усещаше мощно миризма на дим, само че другарка, която плуваше, се закашля от въздуха, падаха и сажди “ и други

Освен тези, на които им следва да заминат, наранени са и тези туристи, които към този момент са там и се постанова да останат до края на резервацията си, защото не им се предлага рационална различна опция. Например, да изоставен хотела и да не заплащат част от сумата, равняваща се на разноските, които хотелиерът няма да направи поради това, че те няма да употребяват храна, ток, вода и други консумативи, включени в заплатената за настаняването цена.

Експертите от " Ние, потребителите " смятат, че е неотложно да се откри законов механизъм, по който туристите в тази обстановка да бъдат предпазени от прилагани по отношение на тях нелоялни практики, пък въпреки и от страна на търговци, които са основани в непозната страна. Ефективен метод би бил Европейският потребителски център у нас, който част от мрежа бюра във всички страни от Европейската общественост, да се обърне към своя хомолог в Гърция, който на собствен ред да сезира локалния надзорен орган по отбрана правата на потребителите и да изиска осъществяване на нужните инспекции и следствие на метода, по който хотелиерите осведомят потребителите за настоящата конюнктура в региона.

Обръщаме внимание и на това, че при съществуване на застраховка на бизнеса им, тези търговци биха могли да се поинтересуват може ли тя да покрие част от загубите им. И това да им даде опция да приложат положителни практики по отношение на клиентите си в тази обстановка.

Напомняме и това, че Министерство опазването на здравето в Гърция предложи нараснало внимание за хора с дихателни и сърдечни проблеми, бременни и деца.

Приканваме засегнатите консуматори също да се обръщат към Европейските потребителски центрове с искане за подпомагане при положение на използване на нелоялни търговски практики по отношение на тях от гръцки хотелиери.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР