Продължаващата защита на Бахмут може да създаде благоприятни условия за

...
Продължаващата защита на Бахмут може да създаде благоприятни условия за
Коментари Харесай

ISW: Защитата на Бахмут създава условия за контраофанзива на ВСУ - Свят

Продължаващата отбрана на Бахмут може да сътвори удобни условия за бъдеща украинска контраатака, считат анализаторите от основания в Съединени американски щати Институт за проучване на войната (ISW).

В новия си отчет те показват, че решението на Украйна да отбрани Бахмут макар загубите е било стратегически аргументиран ход.

" Западните отчети сочат, че Западът продължава да е смутен от решимостта на Украйна да задържи Бахмут. The Washington Post също по този начин заяви, че американските експерти по защита считат, че украинските сили не могат по едно и също време да защитят Бахмут и да стартират пролетно контранастъпление, и приканиха Украйна да даде приоритет на пролетното контранастъпление пред отбраната на Бахмут. ISW продължава да има вяра, че решението на Украйна да отбрани Бахмут евентуално е стратегически рационален ход, макар загубите, които тя ще понесе ", се споделя в отчета.

Анализаторите акцентират, че отбранителната интервенция е принудила руснаците да реалокират по-голямата част от групата " Вагнер " тук и да ангажират скъпи съветски въздушнодесантни сили.

" Украинската защита на Бахмут докара до намаляване на обилни съветски сили и евентуално ще сътвори удобни условия за бъдещо украинско контранастъпление. Ако съветските сили завладяват Бахмут без забележителна украинска опозиция, те биха могли да се надяват да разширят интервенциите, тъй че Украйна да може небрежно да построи отбранителни позиции на по-малко удобен терен. Така че отбраната на Бахмут от страна на Украйна и опитът да се основат условия за контранастъпление евентуално са по-скоро допълващи се, в сравнение с взаимно изключващи се дейности ", считат специалистите.

В навечерието на първата годишнина от пълномащабната война в Украйна Руската федерация продължава напъните си да окупира цялата Донецка област. По-специално, Бахмут, който в продължение на доста месеци оставаше един от най-горещите региони на фронта, стана значим от медийна позиция за руснаците. Според украинските военни тук руснаците се бият като зомбита и се пробват да пробият с гневна скорост.

Въпреки това, както декларира английското разузнаване, Руската федерация не е съумяла да концентрира задоволително сили, с цел да пробие украинския фронт край Бахмут. Ръководителят на ЧВК " Вагнер ", който играе основна роля в съветската интервенция за завладяването на Бахмут, Евгений Пригожин, признава, че няма да съумеят да завладяват града.

През януари немското разузнаване съобщи, че триумфът на окупаторите при Бахмут може да се трансформира в същинска злополука за Украйна, защото ще разреши на руснаците да се придвижат по-навътре в Донецка област. В същото време Белият дом е податлив да има вяра, че възможната загуба на Бахмут няма да има стратегическо влияние върху хода на руско-украинската война.

Междувременно Министерството на защитата в Москва разгласи, че съветските войски са съумели да пробият част от защитата на украинските сили в Луганска област.

" В хода на настъплението украинските войски безредно отстъпиха на разстояние до три километра от заеманите от тях преди този момент рубежи ", уточни ведомството в канала си в обществената мрежа Телеграм. " Дори по-укрепената втора отбранителна линия на съперника не съумя да предотврати пробива на съветските военнослужещи. "

Ройтерс отбелязва, че информацията не може да бъде тествана посредством самостоятелен източник.

Министерството не посочи на кой сектор от фронта в Луганска област е било подхванато настъплението.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР