Продължаването на заложените бюджетни политики поставя пред риск фискалната стабилност

...
Продължаването на заложените бюджетни политики поставя пред риск фискалната стабилност
Коментари Харесай

МФ видя риск нужда от финансиране на държавата от МВФ. Идва извънреден данък

Продължаването на заложените бюджетни политики слага пред риск фискалната непоклатимост на страната, основава риск пред поддържаването на закрепения курс лев-евро и в краен случай може да се стигне до преднамерено кредитиране от Международния валутен фонд. Тези пагубни догатки прави Министерство на финансите в собствен отчет, показан и признат през днешния ден от Министерски съвет. Теориите за злополуката бяха в допълнение раздути от отрасловата министърка Росица Велкова на специфичен ексклузивен брифинг. 

Целта на отчета е показа бюджетната обстановка пред министрите, които през него да дадат мандат на МФ да стартира правенето на нов бюджет за актуалната година, който да се одобри - вероятно - от идващото национално заседание. Той ще бъде импортиран за разглеждане на 26 април. 

МФ сумира всички проблеми пред финансовата непоклатимост, като в основата им - съгласно хората на Росица Велкова - са раздутите разноски, които не могат да бъдат поддържани. При всички положения обаче, последствия като риск за валутния курс и заеми от МВФ е прекалено обезверение, което не може да бъде подкрепено с никакви съответни данни. 

Ако разноските останат в този размер, каквито са планувани в този момент, МФ чака недостиг от 6,8%. Така като един от проблемите, които могат да се появят и са разпознати от МФ е следният: 

" Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по несъразмерен бюджетен недостиг още на база на прогнози за нарушение на фискалните правила, което поражда отговорности за предприемане на незабавни, коригиращи ограничения, неизпълнението на които може да докара до наказания от Европейска комисия, в това число и прекъсване на заплащания "

В прав текст МФ написа и че има опция за " отлагането за неопределен срок присъединението на страната към еврозоната или слагане на условия за смяна на закрепения курс лев към евро ". 

" Повишаване цената на дълговото финансиране и усложнения при издаване на външни и вътрешни заеми, което ще сътвори ликвидни проблеми за финансиране на бюджетни разноски, както и до доста повишение на лихвените разноски за обслужване на дълга. При този сюжет може страната ни да употребява заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални условия като условия за приемане на заема ", пишат още от МФ. 

Мерките

Велкова предлага разширение на налога за свръхпечалби на енергийните сдружения към всички юридически лица. Това ще бъде еднократен налог, който ще заплаща с предплатени вноски с начало от месец юли с равнене през 2024 година. Свръхпечалба се пресмята на база облагата през 2019 година, 2020 година и 2021 година + 20%. Ако облагата е над тези суми, то всяка компания ще дължи 33% налог на тази връхнина. 

Второ - страната усилва тол таксите. Трето - усилва концесионните такси с инфлацията. Четвърто - възобновяване на Данък добавена стойност ставките за някои браншове. 

Правителството желае повишен фискален надзор и авансово обвързване да се заявява Данък добавена стойност при рискови артикули. 

Генерално - Велкова предлага дефицитът да се свие до под 3%, с цел да се избегнат всички изброени опасности. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР