Продължаването на диалога е под въпросСръбският президент Александър Вучич отмени

...
Продължаването на диалога е под въпросСръбският президент Александър Вучич отмени
Коментари Харесай

Вучич отказа среща с Тачи

Продължаването на разговора е под въпрос

Сръбският президент Александър Вучич анулира срещата си с косовския си сътрудник Хашим Тачи, планувана за през днешния ден в Брюксел, съобщи Б92.

Тя трябваше да стане продължение на разговора сред Белград и Прищина с посредничеството на Европейски Съюз за намиране на трайно решение на косовския проблем. Очакваше се двамата да обсъдят и възможна замяна на територии като част от допустимо решение (виж графиката отдолу).

В Брюксел обаче Вучич организира единствено среща с външната министърка на Европейски Съюз Федерика Могерини, която уведомил за “всички неистини на Прищина през последните дни ”, които и станали причина да откаже диалози с косовската делегация, изясни Марко Джурич – началник на Бюрото за Косово към държавното управление на Сърбия.
Джурич напомни, че обвързване на Европейски Съюз е да обезпечава условия за разговора Белград – Прищина и акцентира, че сега въобще няма такива.

Вероятно повода за недоволството на Вучич са пречките, които Прищина сътвори за плануваната му за този уикенд аудиенция в Косово, за която също не е несъмнено дали ще се състои. Преди визитата към сръбския президент били отправени закани, а също така косовските управляващи изрично отхвърлиха да му разрешат да отиде на езерото Газиводе в Северно Косово, което и двете страни считат за стратегически значимо.

Тачи, който също се срещна с Могерини в Брюксел, съобщи, че “статуквото и замразеният спор са неустойчиви ” и че би трябвало да се търси решение, с цел да може да се изпълнят стратегическите цели – участие в НАТО и Европейски Съюз за Косово и присъединение на Сърбия към Европейски Съюз.

Самата Могерини призна, че след днешните диалози “трудностите остават ” и сподели, че по-късно този месец тя ще организира спомагателни диалози на високо равнище сред представители на Белград и Прищина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР