Продължаваме промяната“ (ПП) и премиерът Николай Денков изразиха подозрения, че

...
Продължаваме промяната“ (ПП) и премиерът Николай Денков изразиха подозрения, че
Коментари Харесай

ПП и премиерът обвиниха ГЕРБ и ДПС, че им залагат политически капан с „Лукойл“ и дерогацията

„ Продължаваме промяната “ (ПП) и министър председателят Николай Денков показаха съмнения, че ГЕРБ и Движение за права и свободи им залагат политически капан. Причината е импортираният законопроект от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски и от ГЕРБ Делян Добрев за незабавна анулация на дерогацията за съветския петрол. Това би засегнало рафинерията на „ Лукойл “ в Бургас.

Днес представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи напуснаха прибързано съвещанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, където службите изнесоха отчети за рисковете, в случай че дерогацията бъде анулирана в тридневен период, както упорстват Пеевски и Добрев. Представителите на Движение за права и свободи и ГЕРБ останаха недоволни от чутото и още веднъж упрекнаха държавното управление и ПП-ДБ, че обслужват войната на Путин против Украйна.

След това брифинги дадоха съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков и министър председателят Николай Денков (който е представител на тази партия).

След въпрос за обвиняванията (от ГЕРБ и ДПС) за нова коалиция сред „ Продължаваме промяната “, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, Петков сподели: „ Политическият капан, в който те се пробват да ни вкарат, е – в случай че ние сме виновни за българските жители и спазим периодите, които специалистите ни споделят, че са минимално теоретичните, в това число 1 март (за цялостна анулация на дерогацията), е да ни обвинят, че пазиме съветските ползи. Ако не сме виновни и гласуваме с тях и се качат цените на бензиностанцията на всички български жители - този риск и нашето държавно управление да бъде упрекнато, че действително са вдигнати цените поради него. С други думи, този капан се употребява, от двете направления да имаме политически загуби. Но от наша позиция, ние в никакъв случай не сме слагали политическата си известност пред същинския интерес на българските жители – подобен, какъвто ние имаме вяра, че е верен. Аз няма като ко-председател на „ Продължаваме промяната “ да разреша да се вкарва цялата страна в риск. Едновременно с това, моят порив също е да понижим паричните потоци към режима на Путин, само че това не би трябвало да става в ущърб и с голям риск за българските граждани; даже осъзнавайки този капан, в който се пробват да ни вкарат, това няма да промени нашето мнение. Няма да допуснем да има дефицит на дизел и бензин, нито цените да се качат фрапантно по бензиностанциите единствено тъй като някой се пробва да прави политически заигравки. “

По-късно след запитване – във връзка думите на Кирил Петков, тормози ли се от готвен капан за това държавно управление с увеличение на цените на горивата по време на неговия премиерски мандат, Николай Денков отговори по този начин: „ Разбира се, че се тормозя и отговорът е – да, допустимо е. Точно за това в периодите, които представихме в предходния отчет, бяхме минимизирали рисковете по този метод, че да няма заплаха от повишение на цените на горивата. В момента със съкращаването на периодите този риск се усилва доста. Това е написано в една от точките и това може да се осъществя. Всеки опит за в допълнение редуциране по отношение на това, което ви прочетох сега, покачва доста съответния риск. “

Припомняме, че преди към месец Народното събрание взе решение дерогацията да бъде анулирана в края на 2024 година Това стана след мнения на представители на Министерския съвет.

Въпреки това тези дни ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж повдигнаха тематиката и отново желаеха незабавна анулация на дерогацията (изключението) за импорт на съветски петрол у нас.

Гледайте тук:





 

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР