Продължаваме промяната и Демократична България проведоха среща с неправителствени организации,

...
Продължаваме промяната и Демократична България проведоха среща с неправителствени организации,
Коментари Харесай

ПП, ДП и български НПО-та ще борят заедно връщането на хартиената бюлетина

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " организираха среща с неправителствени организации, съперници на връщането на хартиената бюлетина, признато на второ четене от отрасловата правна комисия в Народното събрание.

Подмяна на демокрацията - по този начин може да се заключи всеобщо царуващото в парламентарната зала " Изток " мнение, оповестява.

" Това, което нас ни изуми, е, че в добите на нощта сред два часа и четири през нощта, те освен взеха решение в правна комисия да трансформират метода, по който се гласоподава, само че в този развой те напълно зачертаха ролята на публичния съвет (към ЦИК, чието закриване бе признато по предложение на ГЕРБ, само че в следствие оттеглено, най-малко като намерение). Това е цялостно безсрамие. Едно е да имаш причини от една или друга страна. Но това измежду нощите, до момента в който всички спим, да зачеркнеш ролята на публичния съвет, е просто едно безсрамие ", съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Експремиертът за следващ път акцентира и значимостта от това да бъде признато предлагането на Политическа партия и Демократична България да бъде образувана краткотрайна комисия с небосвод от един месец, която да разиска измененията в изборното законодателство.

" Ще сме доста признателни, в случай че вие участвате в тази комисия, не за един ден, а да минем през всички значими за обществото въпроси. За да сме сигурни, че никой няма като апаш по средата на нощта да измъкне опцията българите да имат почтени избори ", обърна се към НПО-тата Петков.

Целта ни е да спрем изтърбушването на Изборния кодекс, уточни на собствен ред съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" По различен метод не може да бъде наречено това незабавно, среднощно, неконсултирано с никого, нарушаващо парламентарния устав, преразглеждане на основни детайли на изборния развой и елиминиране на такива детайли, за което гражданското общество с години се е борило ", сподели той.

Ако останалите партии в Народното събрание не поддържат предлагането за основаване на краткотрайна комисия, то щяло да стане ясно, че те целят да създадат това, което са решили " с ритник ", добави водачът на " градската десница ".

" Най-важното човешко право след правото на мнение и свободен живот е правото на избор. На него се крепи демокрацията. Ако правото на избор бъде опорочено и бъде употребявано от партийните картели за реализиране на избрани резултати, то тогава се завършва с правовата страна ", посочи на собствен ред ръководителят на " Правосъдие за всеки " Велислав Величков.

" Очевидно тук сме се събрали съидейници, само че има доста хора в България, които са повярвали на различната версия - че машините са " мадуровки ", че някой пипа кода, че има нередности с флашките и всевъзможни такива. Но е отговорност на народните представители да приказват с тези хора и да имат обръщение към тях, тъй като това не е маловажно ", прикани на собствен ред депутатите юрист Емил А. Георгиев от неправителствената организация.

Следвало с проблема да се ангажира Брюксел и интернационалните цивилен организации, както и да се провежда мощен цивилен надзор върху провеждането на изборите, само че това би значело примирие с дейностите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, изрази мнението си пък Георги Георгиев, създател на придвижването " Боец ".

Познатият с постоянното си протестно амплоа деятел предстоящо прикани - интензивно да се изрази гражданското неодобрение. " Това, което ще се случи довечера (протест на Политическа партия и Демократична България пред Народното събрание) е единствено първата стъпка. Когато законът се внесе за второ четене, дайте знак, ние ще бъдем тук ", прикани той.

В 18.30 стартира митинг на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " против измененията в Изборния кодекс. На него ще вземат участие и представителите на НПО-тата, участвали на срещата в Народното събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР