“Продължаваме промяната и “Демократична България биха могли да спечелят, ако

...
“Продължаваме промяната и “Демократична България биха могли да спечелят, ако
Коментари Харесай

ПП и ДБ могат да спечелят, ако се явят заедно на избори, но няма да имат парламентарно мнозинство -

“Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” биха могли да завоюват, в случай че се явят дружно на избори, само че това няма да им обезпечи задоволително парламентарно болшинство, разяснява социологът Геновева Петрова от “Алфа рисърч ” пред БНР-София.

“През последните месеци за първи следим доста динамично изменящи се електорални настройки за толкоз къс интервал от време. Това се случва не тъй като хората са решили, а под въздействие на политическите събития. По отношение на поддръжката на “Има подобен народ ” бих споделила, че има трайна ерозия на доверието към тях. Това го следим повече от година откакто те завоюваха юлските избори и не можаха да сформират държавно управление ”, разяснява Петрова.

Тя счита, че в не дребна степен последователите на Има Такъв Народ ще преориентират поддръжката си към по-радикални и по-популистки обединения. Част от тях ще се преориентират към “Възраждане ” и към “Български напредък ”, а друга част е допустимо да се преориентират към някои от по-системните партии.

“Няма една партия, която консолидирано да притегля последователите на Има Такъв Народ. По-скоро чакаме, че те ще се разпилян сред разнообразни обединения. Не би трябвало да изключваме опцията, защото това е група гласоподаватели, които реагират прочувствено - и тъкмо по този начин бяха привлечени към Слави Трифонов и неговата партия предходната година, по силата на някакво стичане на събитията - през идващите два месеца още веднъж да намерят метод да се активизират за тях. Но при всички положения мобилизацията няма да бъде толкоз мощна, колкото беше предходната година ”, добави социологът.

По отношение на това какво би спечелила “Продължаваме смяната ”, в случай че се яви на изборите взаимно с “Демократична България ”, Петрова сподели, че от една страна има мощно припокриване и подобен профил сред гласоподавателите на двете партии и това прави обединението посред им естествена.

" Ако двете обединения се явят дружно и в случай че по време на акцията не избият спорове сред сътрудниците във връзка с листи и места, което е риск, тогава тази обща коалиция би могла да завоюва изборите , само че ще бъде към момента надалеч от достатъчното парламентарно болшинство, за което водачите и на Политическа партия, и на Демократична България молят. Подкрепата и за двете партии и сумарно, и поотделно към момента е надалеч от границата 50/100 от гласоподавателите ", добави тя.

Относно това дали би могло да има коалиция след изборите сред Политическа партия и ГЕРБ Петрова счита, че е проблем прекомерната персонализация на политическия диалог.

“Този да се отдръпна в позицията си в тази партия, оня да не бъде името на кандидат-премиер и така нататък Това е нещо, което вреди в опитите на резистентен консенсус, който в последна сметка е най-важният за страната. Мисля, че партиите в един миг биха преодолели тази податливост да залагат прекомерно доста на персоналния детайл в политическото взаимоотношение. Особено откакто рисковете за цялостната ориентировка на страната стартират да се появяват един по един и с възходяща активност ”, разяснява социологът.

Според Петрова има общи неща, които биха могли да съберат тези две политически обединения. Това са позициите по външнополитически въпроси, като този с войната в Украйна, с газовите доставки, въпроси от нивото на Европейски Съюз - те могат да бъдат допирни точки в ръководството. Дали обединенията ще намерят в себе си сили да преодолеят тъкмо тези лични нетърпимости, е въпрос, чийто отговор следва да забележим.

“Аз не бих изключила на 100% такова развиване, все още нямаме емпирични учредения, които да ни дадат увереност, че се върви в тази посока ”, съобщи тя.

Петрова разяснява, че изборната интензивност би могла да се активизира при едно остро усилване на рецесиите. Според нея казусът е, че това би могло да бъде в интерес на по-радикалните обединения.

Тя обаче позволява, че в случай че гласоподавателите, които търсят по-разумни решения, видят, че партиите, които поддържат - без значение дали харесват или не техните евентуални съдружни сътрудници - в действителност се пробват да търсят един общ път на основата на идеологическа непосредственост, това също би могло да ги стимулира въпреки всичко да отидат до урните.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР