Продължаваме промяната е изпратила сигнал до европейската прокуратура за злоупотреби

...
Продължаваме промяната е изпратила сигнал до европейската прокуратура за злоупотреби
Коментари Харесай

ПП сигнализира Кьовеши за злоупотреби на ГЕРБ с евросредства

" Продължаваме промяната " е изпратила сигнал до европейската прокуратура за злоупотреби с евросредства по време на ръководството на ГЕРБ. " В този сигнал става дума за милиони евросредства и техният одит по какъв начин са се разпределяли еврофондовете през годините на ГЕРБ и по какъв начин одитът е бил осъществяван. Главното настоящо лице се назовава Добринка Михайлова ", съобщи пред публицисти съпредседателят на партията Кирил Петков.

,,Спомняте си, че арестувахме Борисов за 24 часа по сигнал за 60 млн. корупция. Но тогава казусът зависеше единствено от българската прокуратура. Знаете, че Гешев опъва чадър над ГЕРБ и Борисов и по тази причина Борисов беше освободен след 24 часа``, добави той.

Този сигнал е обвързван единствено с евросредства, което значи, че работеща антикорупционна комисия, дружно с европрокурори, могат да доведат до действителни присъди и повдигнати обвинявания. Защото злоупотребите са свързани с евросредства, които са се раздавали през годините на ГЕРБ по метод, по който и самата Европейска комисия прави оценка, че има голям риск за злоупотреби, добави Петков.

,,Още по време на служебното държавно управление до нас стигна сигнал, че над 500 контракта за юридически услуги от Министерство на регионалното развитие през годините са били непозволено предоставени, защото министерството няма право да употребява външни юридически адвокатски фирми. Но те освен че са били възлагани, даже са били сертифицирани от дирекция в Министерството на финансите, само че не са били одитирани – над 500 контракта през годините. Говорим за над 5 млн. евро. Само над 50 контракта има адвокатската фирма на господин Менков``, разяснява от своя страна и някогашният финансов министър Асен Василев.

Отстранихме управлението за одит на европейските средства, както и въпросната Добринка Михайлова, която би трябвало да одитира тъкмо средствата, които идват по програмата за районно развиване. Две седмици по-късно, когато пристигна служебният кабинет, същото това управление и Добринка Михайлова са върнати на работа в одита на европейските средства, сподели още Василев.

 ,,Трима индивида във въпросната организация са употребявали random.org, с цел да генерират кои планове да бъдат одитирани, вместо програмен продукт, който са закупили за 770 хиляди лева``, разкри той.

Бившият вицепремиер показа още, че въпросните документи са били изтрити от компютрите, с цел да заличат всевъзможни следи.

В сигнала има копие от дисковете преди изтриването и след изтриването и тъкмо кои файлове са били заличени. Те са предоставени на европейската прокуратура. Одитът на европейските средства в България до момента е бил безусловно преднамерено юридически, плановете са били авансово подбирани. Доколкото имаме информация, всичко това е ставало с протекцията на Брюксел, посочи Василев, като това се е случвало от 2011 до 2022 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР