Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага,

...
Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага,
Коментари Харесай

Три са вече жертвите на потопа

Продължава цялостната готовност на всички запаси, с които страната разполага, за подпомагане на хората, потърпевши от наводненията в Царево и нормализиране на ситуацията.

Жертвите на бедствието са към този момент три – двама мъже и една жена. Нови сигнали за изчезнали хора не са постъпили. Продължава издирването на двете дами.

Осигурява се естественото придвижване по пътищата в цялостен синхрон сред институциите. Няма достъп до Синеморец, поради преливане на Велека. В момента, в който водата се оттече, пътят ще бъде отворен.

Министерство на вътрешните работи и всички институции оказват цялостно подпомагане за евакуацията на хора. Екипите на пожарната отводняват частни парцели и хотели, обезпечават храна на нуждаещите се. Заедно  с доброволците обхождат къмпинг Арапя и с. Кости, които са най-засегнати. С дрон се прави проучване и във вътрешността в морето, с помощта на екипи от доброволци.

Днес ще стартира построяването на краткотрайно оборудване при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от опустошения мост на второкласния път  Царево – Варвара.  Временният понтонен мост ще се придвижи с 4 камиона, на няколко курса. Първият камион е претрупан и потегли от Сливен, ще бъде на място във Варвара към 14 ч.

Има още два потърпевши моста, като по този на река Караагач придвижването се прави в едната лента. За пътя Царево – Ахтопол е изработен обходен маршрут. Министерство на регионалното развитие спомага на общината с проучване на мостовете и намиране на решение.

Залят е сектор от пътя Синеморец – Резово. Водата към този момент се оттича и се чака през следобедните часове водата да се оттече. По информация от Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) равнищата на язовирите са спаднали и към този момент няма заплаха от преливане.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) следи за положението на водните течения. Следят се водите от преливниците на общинските язовири на Царево. Министерство на околната среда и водите следи с нараснало внимание и оттока на река Велека.

Служителите на БДЧР са разполагаем за осъществяване на инспекции. Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас ще извърши инспекция на прекъснатата канализация за отпадъчни води и градската пречиствателна станция за отпадни води на Царево.

След като хидро-метеорологичните условия разрешат и се възвърне транспортния достъп до обитаемоте места, БДДР ще извърши мониторинг на питейните водоизточници в региона, както и пробонабиране от морски и речни води за оценка на положението на водните обекти

При непрекъсната съгласуваност сред Министерството на защитата и Областния шеф на Бургас са приведени в подготвеност модулните формирования от Българската войска за битка с наводненията, вертолети от авиобаза Крумово за търсене и избавяне от въздуха, и аероплан Спартан за превоз на модул за битка с наводненията от Столична община. Представители на армията са изпратени в регионалния спешен щаб, според потребностите, регистрирани от регионалната администрация. Вчера до среднощ с високопроходима техника са превозени храни и вода, обезпечени от БЧК и община Царево. Всички са в подготвеност за оказване на помощ за превоз на хора и транспорт на товари, за обезпечаване на генератори и за присъединяване с тежка техника, съгласно потребностите на спешния щаб и опциите на армията.

Още през днешния ден обществените служащи към Министерство на труда и обществената политика стартират обходи в обитаемоте места, които са налични. Планира се посещаване в село  Кости, Варвара, Ахтопол. Останалите обитаеми места ще бъдат посетени, откакто приключат след привършване на дейностите по почистване. Социалните служащи ще спомагат на потърпевшите за попълване на заявки за еднократна помощ до 1512 лева за жизненоважни потребности и ще им окажат нужната поддръжка. Създадена е организация да бъдат командировани спомагателни екипи от дирекциите „ Социално подкрепяне “ в област Бургас.

Екипът на МТСП беше в 8 часа на съвещанието на спешния щаб в община Царево. Заместник-министър Гинка Машова изясни още веднъж всички типове поддръжка на кмета на Царево. Тя осведоми и за опцията да бъде обезпечена питейна вода от Държавния запас. Оставени бяха контакти за връзка. Екипите на АСП ще се включат в 12 часа в идващото съвещание на щаба. Те ще останат на терен и през почивните дни.

В хотели са настанени над 400 бедстващи. Министърът на туризма Зарица Динкова се среща с хотелиери и с екип на министерството оглеждат вредите. Благодарности на всички хотелиери, които макар големите вреди, които търпят, оказват скъпа помощ на хората.

„ Средства има, страната реагира незабавно, само че извънредно значимо е общините оптимално бързо да дефинират каква помощ желаят от страната “, съобщи министър-председателят акад. Николай Денков. Премиерът уточни, че възобновяване на инфраструктурата в региона ще бъде подкрепено посредством Междуведомствената комисия по бедствия и повреди, само че първо е належащо да приключат инспекциите.

„ Непосредствените благоприятни условия са една сума от 1512 лв., които се дават за развалени къщи, пространства. Отделно има друга сума, която е до 2500 лв., обвързвана с развалени електрически уреди. Тези благоприятни условия ще бъдат обезпечени като помощ “, акцентира акад. Денков, като уточни, че тези средства могат да бъдат получени в период до 1-2 месеца.

„ Осигурено е всичко належащо, с цел да не бедстват хората –  храна, вода “, съобщи министър-председателят и посочи, че наред с институциите, през днешния ден се включват и доброволците, координирано с спешния щаб.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР