Продажбите на руско ядрено гориво и технологии са се увеличили

...
Продажбите на руско ядрено гориво и технологии са се увеличили
Коментари Харесай

Износът на руска ядрена енергия процъфтява

Продажбите на съветско нуклеарно гориво и технологии са се нараснали през предходната година, до момента в който вносът от страните от Европейски Съюз е достигнал най-високото си равнище от три години насам, заяви Bloomberg, базирайки се на данни, събрани от английския Кралски институт за обединени услуги (RUSI).

Данните от съветските митнически регистри демонстрират, че през 2022 година износът на нуклеарно гориво и технологии в стратегическата промишленост на страната е повишен с над 20%, защото Съединени американски щати и техните съдружници се въздържат от налагане на наказания на нуклеарния бранш.

Руската нуклеарна промишленост, която до момента не е била глобена макар молбите на Киев, е от значително значение за работата на доста електроцентрали в Европа. Руската държавна нуклеарна компания Росатом обезпечава към една пета от обогатения уран, нужен за 92-те реактора в Съединени американски щати. В Европа на компанията разчитат комунални услуги, които създават сила за 100 милиона души.

Според Доклада за положението на международната нуклеарна промишленост от 53-те реактора в развой на създаване в света към средата на 2022 година, 20 се строят от " Росатом ", като 17 от тях са отвън Русия.

Данните демонстрират, че през предходната година членове на НАТО, измежду които България, Чешката република, Унгария и Словакия, са траяли да купуват нуклеарно гориво от глобената страна. Тези страни са мощно подвластни от съветското нуклеарно ноу-хау за употребата на електроцентралите, които създават до половината от нужната им електрическа енергия.

" Проектите в региона на нуклеарната енергетика имат доста дълъг период, тъй че е мъчно да се създадат дефинитивни изводи ", споделя Даря Долзикова, анализатор в програмата за разпространяване на нуклеарни оръжия и нуклеарна политика на RUSI. " Данните обаче сочат, че се дава приоритет на пазари, които може би не са склонни да постановат наказания на съветския експорт на нуклеарна сила или на съветски субекти ", добави тя.

Унгария, която е измежду страните от Европейски Съюз, противопоставящи се на включването на нуклеарното гориво в глобите на блока, разполага с четири нуклеарни реактора, издигнати в Русия, и дава помощ за още два, които ще бъдат издигнати от " Росатом ". До завършването на строителството планът ще бъде една от най-големите задгранични вложения в Източна Европа.

По-рано този месец ръководителят на " Росатом " Алексей Лихачов заяви, че компанията води договаряния с към 10 страни за нови планове, като три или четири от тях са покрай сключване на покупко-продажби.

Понастоящем Русия доставя нуклеарно гориво на Индия и построява там два реактора, чието разкриване е планувано за 2025 година Според данните през предходната година Росатом е обезпечил гориво за реактор в Китай на стойност над 375 млн. $. Страната също по този начин е вложила към 90% от плана за създаване на първата атомна електроцентрала в Бангладеш на стойност 13 милиарда $.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР