Продажбите на пшеница падат от 108.9 млн. лв. през ноември

...
Продажбите на пшеница падат от 108.9 млн. лв. през ноември
Коментари Харесай

Износът към трети страни пада с 12.7% през ноември

Продажбите на пшеница падат от 108.9 млн. лева през ноември 2016 година до едвам 9.5 млн. година по-късно. Възможно е част от търговците да чакат по-високи интернационалните цени и да не бързат с продажбите.

[Pixabay] Още по тематиката
Експортните бизнеси са желани за покупко-продажби

Пазарът на сливания и придобивания в България - един макроикономически прочит
5 яну 2018
Икономиката през 2018 година: още растеж от ползване и вложения

Прогнозите са за нарастване на Брутният вътрешен продукт сред 3.7% и 4.4%, а главното предизвикателство ще бъде пазарът на труда
2 яну 2018
Три огромни стопански системи сплотяват рецензиите си против Китай

Според Financial Times взаимната декларация ще е ориентирана и срещу практиките на Пекин за отбрана на интелектуална благосъстоятелност.
12 дек 2017
Износът се форсира през октомври

Продажбите на артикули към страни отвън Европейски Съюз порастват с 22.5%
11 дек 2017 Продажбите на български артикули в трети страни регистрират внезапен спад от 12.7% през ноември. Понижението се компенсира от възходящ износ към Европейски Съюз. Това ненапълно съумява да изведе общият експорт на плюс, само че с малко - след мощен растеж от 14.9% през десетия месец на годината темпът се намалява до 4.8% през ноември. Основната повода за слабата търговия със страните отвън съюза е износът на пшеница. Той означи годишно намаляване от над 90%, до едвам 9.5 млн. лева за месеца. Спадът е главно поради по-малки размери. Това излиза наяве от последните данни на Национален статистически институт, оповестени в петък.

Повечето анализатори чакат българският експорт да продължи да пораства и през идната година поради положителните данни за европейската и международната стопанска система. Нетният му принос към растежа на Брутният вътрешен продукт обаче отслабва поради засилващото се вътрешно търсене, което води и до повече импорт. Към ноември смяната му е с 15.4% нагоре по отношение на 2016 година

Търговското салдо на страната остава на минус от 5.6 милиарда лева, което е с 2.1 милиарда лева над сумата от миналата година.

Пшеница и горива

През ноември износът на български артикули към трети страни регистрира двуцифрен спад от 12.7%, като 7.1 прочие п. от понижението идва от експорта на житни растения. И по-конкретно - продажбите на пшеница, които записват понижение от 108.9 млн. лева през ноември 2016 година до едвам 9.5 млн лева година по-късно.

Втората стокова група с по-чувствително намаляване е тази на горивата, които дърпат с още 3.5 прочие п. надолу смяната за месеца. Стойността на продажбите пада с над 55.7 млн. лева до 233.2 млн. лева през ноември, вследствие на по-малки експортирани количества към трети страни (с 38% надолу).

Към ноември (т.е. за единадесетте месеца на годината) продажбите на български артикули на най-големия търговски сътрудник на страната отвън Европейски Съюз - Турция, доближават малко над 3.7 милиарда лева, което е с 12.5% над равнищата от миналата година. На второ място е Русия, където смяната е забележителна - експортът нараства с 93% по отношение на 2016 година, до 1.3 милиарда лева Основен принос за покачването обаче има противоположният износ на складирани от години количества тръби за газопровода " Южен поток ".

Продажбите към Европейски Съюз

Продажбите на български артикули в страните от Европейски Съюз нараства с 11.3% от началото на 2017 година, като по този начин към ноември доближава сума от съвсем 32 милиарда лева Подробната разбивка ще излезе след месец, само че Национален статистически институт разгласява числата за октомври, когато покачването беше 11.2% на годишна база.

То е релативно уравновесено, като няма един съответен фактор, който да дърпа смяната нагоре. С максимален принос към растежа е износът на електрически машини и елементи (2.3 прочие п.), следван от сумата на продажбите на мед и медни артикули, поради по-високите цени на цветния метал на интернационалните пазари. От друга страна експортът на горива се стопява на половина през октомври, което дърпа индикатора надолу.

През първите 10 месеца на миналата година износът към Европейски Съюз се усилва с 10.9%, като половината от този растеж се дължи на по-силни продажби на български артикули в Белгия и Германия. Темпът е двуцифрен и при двете страни, като в Германия сумата на продажбите доближава 5.9 милиарда лева (с 13.5% нагоре), а в Белгия - съвсем 1.7 милиарда лева (с 67% нагоре).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР