Продажбите на нови автомобили в Европа нараснаха с 13,9 %

...
Продажбите на нови автомобили в Европа нараснаха с 13,9 %
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на нови автомобили в Европа с 13,9% през 2023 г.

Продажбите на нови коли в Европа набъбнаха с 13,9 % през 2023 година, множеството от които са хибридни и електрически коли, само че също и на бензиновите модели, заяви Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), съобщи Агенция Франс Прес.


По-специално френският, италианският и испанският пазар означиха двуцифрено нарастване спрямо 2022 година Въпреки това Германия, най-големият пазар на континента, се срещна със спад от 23% на годишна база и неочакваното преустановяване на бонусите за покупка на електрически коли.

Като цяло, след три доста комплицирани години, краят на дефицита на електронни елементи разреши на автомобилната промишленост да възобнови доставките. Но пазарът остана занимателен от инфлацията, изключително към края на годината.

Хибридните коли бяха главните бенефициенти на възобновяване на пазара, с повече от 2,7 милиона продадени единици и пазарен дял от 25,8%.

Продажбите на електрическите коли също имаха доста повишаване от 37% на годишна база и доближиха пазарен дял от 14,6%, изпреварвайки за първи път за цяла година дизеловите коли (13,6%).

През 2021 година на колите, задвижвани от акумулатори, се падат едвам 9,1% от продажбите, а през 2019 година - 1,9%.

Тъй като през 2035 година продажбата на коли с мотори с вътрешно горене ще бъде неразрешена в Европа, всички производители са нараснали предлагането на хибридни и електрически коли.

Но колите с бензинови мотори също се възползваха от възобновяване на пазара (ръст от 10,6% на годишна база), изключително в Италия и Германия. Те към момента съставляват 35,3% от европейските продажби с 3,7 милиона продадени единици.

Възстановяването на европейския пазар се дължи на неговия водач, групата Volkswagen, с 2,8 млн. продадени автомобила и на групата Renault (номер три по продажби с 1,2 млн. единици).

Номер две в Европа, Stellantis, остана по-близо до данните от 2022 година, с 1,9 млн. продадени автомобила и спад по-специално за марките Fiat и Citroën. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР