Продажбите на нови автомобили в България нарастват през март с

Продажбите на нови автомобили в България нарастват през март с ...

С 34% са нараснали продажбите на нови автомобили у нас


Продажбите на нови автомобили в България нарастват през март с 33,9% до 2155 броя от 1609 броя преди година, но през първото тримесечие те отново се свиват с 5,8 на сто до 5584 превозни средства спрямо 5927 автомобила за същия период през 2020 г., сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА), цитирани от

Регистрациите на нови леки коли в Европейския съюз (ЕС) през март се увеличават с 87,3% в резултат от ниската база за сравнение от миналата година на фона на строгите ограничителни мерки срещу коронавируса, които бяха въведени от повечето страни в региона през март, съобщава АСЕА.

Регистрациите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 63% през март. Ръстовете компенсираха спада от началото на година, оставяйки продажбите с повишение от 0,9% през първото тримесечие.

Докато производителите на автомобили се възползват от сравненията с миналата година, когато страните затвориха границите си, за да спрат разпространението на вируса, продажбите от миналия месец бяха по-големи от тези преди пандемията. Регистрирани са 1,39 милиона нови автомобили, като това е най-високият брой от юни 2019 г.

Акциите на производителите на автомобили поскъпнаха, а Daimler AG отчете по-добри приходи от очакваното за първото тримесечие. Производителят на Mercedes-Benz спомена за силни продажби във всички основни региони.

Индексът Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts се повиши с 1,5% в началото на търговската сесия, воден от Volkswagen AG, както и от производителя на части Continental AG и Daimler.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg