Продажбите на лаптопи започнаха да се увеличават, отчитат анализатори(снимка: CC0

...
Продажбите на лаптопи започнаха да се увеличават, отчитат анализатори(снимка: CC0
Коментари Харесай

Преломен момент на пазара за лаптопи


Продажбите на преносими компютри започнаха да се усилват, регистрират анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори регистрират видимо усъвършенстване на международния пазар на преносими компютри през второто тримесечие на 2023 година Според специалистите на TrendForce, в интервала април-юни производителите на компютри са пуснали съвсем 40,5 милиона преносимия компютър , което е с 15,7% повече от резултата в предходното тримесечие.

Според анализаторите, компютърната промишленост най-сетне е достигнала повратна точка след шест поредни тримесечия на спад. Въпреки това към момента не може да се приказва за цялостно възобновяване: размерът на доставките на преносими компютри през последното тримесечие остава с 11,6% по-нисък по отношение на същия интервал на предходната година, акцентира TrendForce.

Първите обнадеждаващи признаци на пазара се виждат от март, когато редица райони, в това число Северна Америка, Европа и Югоизточна Азия, започнаха да попълнят запасите от избрани модели преносими компютри. С продължаващите стопански компликации, които лимитират разполагаемите приходи на купувачите, се ускорява ползата към потребителските модели от невисок до междинен клас на цени от $400 до $600.
още по темата
В допълнение, специалистите виждат нарастване на поръчките за доставка на хромбуци (мобилни компютри с операционна система Chrome OS от Google) след седем тримесечия на корекции на инвентара от такива компютри.

TrendForce счита, че през първото тримесечие на 2023 година пазарът на преносими компютри е достигнал най-ниската си точка на спад, а през останалата част от годината доставките последователно ще се усилват. През тримесечието юли-септември се чака растеж на доставките с 6,5% до 43,8 милиона единици, само че през последното тримесечие на годината нарастването ще се забави до 3,8%.

Ако тази прогноза се окаже вярна, то в интервала октомври-декември международният пазар ще получи 44,7 милиона преносимия компютър. Експертите правят оценка годишния размер на доставките на към 163 милиона единици, което е с 12,2% по-ниско от равнището от предходната година.

Междувременно Digitimes Research също следи позитивни промени в промишлеността за портативни компютри. В скорошен отчет изследователската компания заяви, че петте най-хубави маркови снабдители на преносими компютри през май, като се изключи Apple, са нараснали доставките с повече от 30%, спрямо април.

Подобен растеж е маркиран и при водещите ODM-производители на преносими компютри. Възстановяването е подкрепено от търсенето в просветителния бранш на пазарите в Северна Америка и Европа, както и от внезапното понижаване на цените за потребителските модели от по-старо потомство, с цел да се отстраняват запасите.

През май HP Inc. стана водач в доставките на преносими компютри, изпреварвайки Lenovo, с помощта на увеличените покупки от просветителни институции в Северна Америка и Източна Европа. Но Lenovo също сподели мощен напредък на фона на усъвършенстваното търсене в комерсиалните канали в Европа и Китай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР