Продажбите на електромобили на Zeekr скочиха рязко през последната година,

...
Продажбите на електромобили на Zeekr скочиха рязко през последната година,
Коментари Харесай

Хем не си на пазара, хем си №1: Странната руска история на Zeekr

Продажбите на електрически автомобили на Zeekr скочиха внезапно през последната година, като изстреляха китайската компания пред съперниците на дребния, само че бързо възходящ съветския EV пазар. Най-интересното е, че това се случва без публично наличие на марката в страната, написа " Ройтерс ".

След нахлуването на съветските войски в Украйна, огромните западни производители стопираха вноса и производството в страната и в образувалия се вакуум влезе Китай. Тъй като Пекин по стратегически съображения избира да качи популацията си на електрически автомобили, дори привикналите на елементарен и на ниска цена достъп до бензин, дизел и газ съветски водачи започнаха да виждат от ден на ден и повече EV возила по пътищата.
 Китайската Zeekr забрани продажбите в Русия на своите премиум електрически автомобили
Китайска компания забрани продажбите в Русия на своите премиум електрически автомобили

Причините за този ход към този момент са неразбираеми

Само в интервала май 2023 година - април 2024 година над 20 500 нови електрическия автомобил са били продадени в Русия - 350% скок спрямо предходната година и обща численост, която е по-голяма от продажбите за цялото предишно десетилетие. От тях над половината са на китайски модели, излиза наяве от данни на " Автостат ".

Така наречените съветски електрически автомобили в действителност са единствено съединени в страната и са основани също на китайски платформи и компненти.

Най-често EV купувачите са по-заможни от междинния руснак - към 40 на 100 от тях могат да си разрешат да конфигурират зарядна станция в дома си, показват съветски търговци.

Zeekr - премиум марката на притежателя на Volvo Geely, е на водещо място с над 8000 продадени автомобила от юни предходната година насам. Това би било горделивост за всеки автопроизводител, само че не и за този.
 Луксозната марка електрически автомобили ZEEKR стъпва в Европа през 2023-а
Луксозна марка електрически автомобили и главен съперник на Tesla в Китай стъпва в Европа тази година

Компанията създаде 100 000 електрическия автомобил единствено за 18 месеца от старта на производството

От марката оповестиха пред " Ройтерс ", че не работят на съветския пазар и нямат формален вносител: " Малкото (наши) транспортни средства, видени там, са резултат от персонални решения (на техните собственици). Zeekr не е изграждал инфраструктура като зарядни станции и не прави други действия в Русия, тъй че не можем да предложим поддръжка, гаранционно или отдалечено обслужване за транспортни средства, продадени по неофициални канали ".

Това явно не пречи на заможните руснаци да си купуват модели като компактния SUV Zeekr X, който коства близо 50 000 $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР