Продажбите на дребно в Германия отбелязаха през август изненадващо понижение

...
Продажбите на дребно в Германия отбелязаха през август изненадващо понижение
Коментари Харесай

Изненадващо намаляване на продажбите на дребно в Германия в края на лятото



Продажбите на дребно в Германия означиха през август изненадващо намаляване за втори следващ месец, демонстрират данни на немската публична статистика Destatis, които като че ли допускат, че разноските на немските семейства губят част от положителния си прогресивен подтик през третото тримесечие на годината.

Продажбите на дребно се свиха през август с 0,4% на месечна база след техен спад с 1,2% през юли, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за техен напредък с 0,5 на 100.

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се покачиха с 2,8% (спрямо август) след подобен напредък месец по-рано (слаба възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 2,7%), само че при междинна прогноза за покачване с към 3,2 на 100. Продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения се усилиха на годишна база с 2,5%, до момента в който продажбите на нехранителни артикули набъбнаха с 3,1 на 100.

Реалният оборот в търговията на дребно през първите осем месеца на актуалната година се увеличи с 3,0% по отношение на същия интервал на 2016-а година, до момента в който номиналният оборот набъбна с цели 4,8 на 100.

В продължение на редица години стопанската система на Германия беше задвижвана най-много от немския експорт, само че през предходната година точно частното ползване се оказа основен мотор за растежа, като продължава да играе значима роля и през актуалната година макар обичайно спестовните разноски на германците. Очаква се поддръжка за вътрешното ползване да продължава да оказва здравия трудов пазар в Германия, повишението на действителните заплати и рекордно ниските лихвени ставки.

Трябва обаче да се има поради оповестеното в четвъртък изследване на института GfK, което регистрира известно утежняване на немските потребителски настройки за месец октомври от 16-годишния връх, доближат през септември. Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски настройки за октомври, се намали до 10,8 пункта от 10,9 пункта месец по-рано и при упования на финансовите пазари за негово следващо покачване към равнище от 11,0 пункта. Това последно изследване на потребителските настройки на GfK и днешните по-слаби от предстоящото данни като че ли допускат за съществуването на известна уязвимост във вътрешното ползване на Германия  през третото тримесечие и при започване на последното тримесечие на актуалната година.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР