Продажбите на дребно в държавите от ЕС са се увеличили

...
Продажбите на дребно в държавите от ЕС са се увеличили
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в ЕС с ръст, в България без промяна

Продажбите на дребно в страните от Европейски Съюз са се нараснали през април с 0,4% по отношение на предходния месец, сочат данни на Евростат.

В еврозоната растежът в размера на месечна база е много по-слаб – от 0,1%, и се забавя, откакто през март зоната с единна валута записа нарастване от 0,4%.

На годишна база обаче се вижда по-значителен растеж - и в Европейски Съюз, и в еврозоната той е от по 1,7 %.

Увеличението в размера на месечна база в еврозоната през април се дължи на растеж от 1,7% на нехранителните артикули. Наблюдава се понижение обаче в останалите категории – при „ Храни, питиета и тютюневи произведения “ от 0,7%, а при автомобилните горива – от 0,8%.

Що се отнася до Европейски Съюз като цяло, размерът на продажбите на нехранителните артикули се е разширил с 1,5%, а на автомобилните горива с 0,6%, до момента в който категорията „ Храни, питиета и тютюневи произведения “ бележи спад от 0,5%.

Най-голямо нарастване при продажбите на дребно се следи в Германия (+2,3%) и Румъния (1,7%), както и в Ирландия, Литва и Обединеното кралство с по 1,5%. Най-сериозни спадове се виждат в Португалия (-4,1%), Словения (-2,0%) и Естония (-1,8%). В България не се регистрира смяна, като растежът на размера остава на равнище от 0,9% на месечна база.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР